Ytterligare ett av landets många ”integrationsprojekt” går i graven efter att ha misslyckats. Det är kvinnokooperativet Vivillalla i Örebrostadsdelen Vivalla som nu sett slutet. Tanken var att utrikesfödda kvinnor skulle få chansen att ”utveckla sitt entreprenörskap” men efter fyra år läggs verksamheten ner. Orsaken är att inkomsterna uteblivit. Verksamhetsledare ville ha bidrag men nekades.

Utlandsfödda kvinnor över 30 år är en stor ekonomisk belastning för samhället eftersom de i stor utsträckning är arbetslösa. Projektet Vivillalla drog igång 2017 och målet var att bli ett kooperativ för dessa kvinnor där de dels skulle få en inkomst men också en möjlighet att testa sina idéer på svensk arbetsmarknad.

Nina van Rooyen, verksamhetsledare för projektet, menar att kvinnorna som deltagit ”har varit ambassadörer för att det går att ta sig ur långtidsarbetslöshet”. Men nu visar det sig att de trots detta återigen blir arbetslösa. Enligt SVT beror det delvis på coronapandemin som satt stopp för projektets försäljningskanaler som främst är marknader och evenemang.

Tillverkade mjukisdjur

Kvinnorna har tillverkat mjukisdjur, inredning, värmefodral, dörrkransar och även erbjudit sömnadstjänster åt privatpersoner och företag. Men i och med corona går det inte att sälja på vanligt sätt och då ska inkomsterna ha sinat.

Det är oklart om projektet var självförsörjande eller vilka inkomster man hade innan coronan slog till. På Vivillallas Facebooksida tackar de emellertid ”Kommuninvest, Sparbanksstiftelsen Nya, Öbo, och Västerporten” för stödet.

Nu konstaterar emellertid Nina van Rooyen att pengarna är slut, men att de i varje fall har försökt få skattebetalarna att finansiera de arbetslösa utländska kvinnorna.

– Att ge kvinnorna i stadsdelen stabilitet och trygghet innebär att de kan göra detsamma för barnen och ungdomarna här. Men kommunen säger att det inte finns några pengar, berättar hon för SVT.