På söndagen lade tillträdande president Joe Biden upp ett videoklipp som fått starka reaktioner. Många har fördömt utspelet som splittrande särskilt i en tid då USA är mer uppdelat än någonsin.

Redan innan den nya administrationen tillträtt har man gjort klart att den kommer gå längre vänsterut än någon annan tidigare president. Att vice president Kamala Harris, som många tror kan komma att ta över presidentposten förr eller senare, har sina pronomen (”She/her”) i sin biografi på Twitter vittnar möjligen om vad som komma skall.

LÄS ÄVEN: Joe Bidens planer för USA väcker oro

I klippet som publicerades på söndagen säger Biden att deras prioritering kommer att ligga på småföretagare ägda av svarta, latinamerikaner, asiater, ursprungsamerikaner samt kvinnor.

Bland reaktionerna påpekar många att det Demokraterna ägnar sig åt är rasism och att man i ett läge där USA är mer splittrat än någonsin tycks göra allt för att spä på detta ytterligare, vilket i sin tur kan göra landet till en krutdurk.

Biden och Harris har också den republikanska lobbygruppen National Rifle Association, NRA, i siktet som man säger sig vilja ”besegra”. Hos NRA har man förberett sig för hårda angrepp under kommande fyra år och befarar att rätten att äga vapen står på spel.