När vissa delstater tidigare i veckan upphävde alla coronarestriktioner kallade den amerikanske presidenten Joe Biden de republikanska guvernörer som tagit besluten för neandertalare, något som Bidens pressekreterare Jen Psaki sedan försvarade.

Bland de delstater som beslutade att öppna upp igen och återgå till ett normalläge, och bland annat upphäva kravet på munskydd, var Texas med dess republikanske guvernör Greg Abbott.

Samtidigt som president Joe Biden och dennes administration släpper in covidinfekterade migranter – något Abbott kritiserar – menar han att lyfta på kravet på munskydd är ”neandertaltänkande”.

Under en pressträff med Bidens pressekreterare Jen Psaki ställdes frågan hur att jämföra någon med en neandertalare hjälper att övertyga denne att ändra sig och hörsamma presidentens linje.

– En neandertalares beteende, bara för att vara väldigt tydlig. Beteendet.

Skyller på Trump

Vidare sa Psaki att Bidens kommentar var ”en återspegling av hans frustration och upprördhet” över att många amerikaner inte använder munskydd.

Sedan skyllde hon på före detta president Donald Trumps administration som hon menade inte korrekt hade utbildat landet i att använda munskydd.

Utöver Texas har även Mississippi öppnat upp.