Demokraterna i USA är i full färd med att vaska fram den av deras kandidater som ska ställas mot Donald Trump i höstens presidentval. Det görs genom en intern valkamp där de olika Demokratiska kandidaterna försöker vinna delegater som på deras kongress kommer välja vem som blir partiets presidentkandidat. Igår hölls ”supertisdagen” där Biden vann 9 av 14 delstater och Bernie Sanders 4, där han tog hem den största delstaten; Kalifornien.

Kandidaterna kämpar för att vinna så många delegater som möjligt och just nu leder Joe Biden med 453 mot Bernie Sanders 382, enligt Realclearpolitics. Lång efter kommer Elisabeth Warren med 50 delegater, följt av Mike Bloomberg på 39. För att vinna nomineringen behövs 1 991 röster av totalt 3 979.

Om ingen kandidat lyckas skrapa ihop en majoritet avgörs valet av några hundra ”super-delegater” som tillåts rösta. Ungefär en tredjedel av alla delegatröster stod på spel i gårdagens olika val.

Spenderat över 4 miljarder

Bloomberg har skapat rubriker då han spenderat över 4 miljarder (!) kronor hittills på internvalet i Demokraterna. Hans rikedom uppgår dock till omkring 550 miljarder, så för honom är det överkomligt. Varken han eller Elisabeth Warren har dock lyckats hittills i primärvalet och ses nu som uträknade.

Trump noterade detta och tweetade sedvanligt om de båda men skriver att Bloomberg spenderade ännu mer.

Joe Biden var nästan uträknad efter dåliga insatser i Iowa, New Hampshire och Nevada tidigare och inte minst efter hans dåliga insats i Demokraternas senaste debatt. Men efter gårdagens framgång är han nu favorit att ta hem Demokraternas nominering, rapporterar Fox News.

15-procentsspärr

I valen under supertisdagen finns även en 15-procentsgräns, så alla kandidater som får mindre än 15 procent av väljarnas röster får inga delegatröster. För de över 15 procent fördelas de proportionerligt.

I skrivande stund är endast 38 procent av rösterna i Kalifornien räknade så det är inte helt säkert att Biden får med sig några delegater därifrån, även om det ser troligt ut.

Nästa primärval hålls den 10 mars i delstaten Michigan.