Sedan tidigare har Sverigedemokraterna begärt rikspolischef Anders Thornbergs avgång. Nu föreslår partiet att Richard Jomshof (SD) ska leda en haverikommission om vad man menar är myndighetens misslyckade arbete.

Sveriges polisledning behöver bytas ut. Sverige har allvarliga problem med gängkriminalitet och det finns inget som tyder på att utvecklingen går åt rätt håll. Det gick Sverigedemokraterna ut med i början av februari. Kravet på Anders Thornbergs avgång hänvisade man till dennes oförmåga att komma till rätta med den skenande gängkriminaliteten.

– Vi menar att det behövs en ny polisledning som kommer in med ny kraft, ett delvis annat sätt att tänka som på ett bättre sätt förstår situationens allvar och som är villiga att också på allvar ta tag i de problem som vi står inför, sa Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, då.

LÄS ÄVEN: SD kräver rikspolischefens avgång

I en debattartikel skriver Katja Nyberg, SD:s talesperson i polisfrågor och ledamot i justitieutskottet, att man vill se Richard Jomshof som ledare för en haverikommission för polisens arbete.

”Misslyckats kapitalt”

Den nuvarande polisledningen har misslyckats kapitalt och rikspolischef Anders Thornberg har som högsta ansvarig förbrukat all form av förtroendekapital, skriver Nyberg.

Uppdraget är tydligt: Gör en genomgripande felsökning. Analysera vad som gått fel i ledningsfunktionen historiskt. Kombinera sedan detta med en framåtsyftande organisationsanalys som visar vad vi måste göra för att saker ska bli rätt i framtiden.

Vidare påpekar Nyberg att polisen sedan 2015 tillförts exceptionella resurstillskott och trots detta har resultaten uteblivit.

Man kallar polisens arbete för ”ett totalt fiasko från början till slut” och konstaterar att ifall Thornberg varit vd i ett aktiebolag hade styrelsen och ägaren för länge sedan avsatt honom.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen VET INTE varför Sverige drabbats av våldsam brottslighet