Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) uppmanar V-ledamoten Daniel Riazat att ”flytta från Sverige”. Det skriver han på det sociala mediet X.

Upprinnelsen till sociala medier-konflikten är en utrikespolitisk debatt i riksdagen för ett par veckor sedan där Riazat inleder ett anförande med ”Befria Palestina! Länge leve Kurdistan!”.

M-ledamoten Margareta Cederfelt begär ordet och frågar om Riazat ”tar avstånd ifrån Hamas” och om han anser att de är en terrororganisation.

”Sätt dig ner”

En irriterad Riazat svarar med att kalla Hamas för en ”extrem högerorganisation”, och går därefter till motattack:

– Tar du avstånd från det som den israeliska regeringen har gjort mot tusentals barn i Palestina de senaste veckorna? Tar Margareta Cederfelt avstånd från alla de brott som högern och högerns vänner har begått mot civilbefolkningarna i de olagliga invasioner som ni har stöttat runt om i olika länder? undrar han och tillägger:

– Till skillnad från mig, som tar avstånd från Hamas och de organisationerna, så har du aldrig någonsin tagit avstånd från de grupperna. Så sätt dig ner!

Siktar på partiledarposten

Riazats anförande i riksdagen där han uttrycker stöd för den palestinska saken och ryter ifrån mot den 64-åriga M-kvinnan har gjort honom omåttligt populär i vissa V-kretsar. Nu har han nominerats till posten som Vänsterpartiets näste partiledare, och kan komma att utmana Nooshi Dadgostar om ledarskapet vid Vänsterpartiets kongress i maj.

”Jag känner mig oerhört hedrad och rörd över nomineringarna till såväl partistyrelsen som till rollen som partiledare. Jag har ännu inte fattat mitt beslut om vad jag ska svara på dessa nomineringar och får återkomma om det inom ett par veckor”, skriver han på Facebook.

Och med anledning av den nomineringen uppmärksammar SD-toppen Mattias Karlsson att Riazat för nio år sedan inte ville bo granne med honom i en av riksdagens övernattningslägenheter.

– Jag mår inte bra av det, sade Riazat då till Falukuriren.

”Noterar att mannen som är så emotionellt bräcklig att han förlorade arbetsförmågan av att behöva ha en övernattningslägenhet i samma hus som mig, nu kan bli Vänsterns nya partiledare”, skriver Karlsson på X.

”Flytta från Sverige”

I samband med nomineringen av Daniel Riazat påpekas att han poserade med PKK:s flagga i Almedalen 2022 och därför anklagades för att försöka sabotera Sveriges Nato-ansökan.

LÄS ÄVEN: Här poserar V-topparna med PKK-flagga i Almedalen

Och nu ger sig dessutom justitieutskottets ordförande Richard Jomshof in i debatten. I ett inlägg på X uppmanar han V-politikern att inte bara flytta från sin riksdagsbostad, utan att till och med lämna landet.

”Själv tycker jag att han borde ’flytta från’ Sverige. Han är en skam för den iranska diasporan”, skriver Jomshof på det sociala mediet.

Jomshofs utspel väcker reaktioner, där många menar att han uttrycker sig rasistiskt. Daniel Riazat är född i Irans huvudstad Teheran och kom till Sverige som barn.

”Ingen nazist säger åt mig vad jag ska göra. Inga rasistiska hatkampanjer kan få mig att tystna. Kampen mot rasismen är en kamp för demokrati och människovärde. Det är inget jag kompromissar om. Så sätt dig ned, Jomshof!” kommenterar Daniel Riazat på Facebook.