jonathan-fru-feature

Gränsen mellan Ukraina och Polen igår kväll. Foto: Privat

Utrikes

Jonathan återförenad med sin fru vid ukrainsk-polska gränsen

Publicerad 3/1/2022
Annons

Malmöbon Jonathan Grahndin återförenades igår kväll med sin fru vid den ukrainsk-polska gränsen. Paret vilar nu upp sig på ett hotellrum några mil från gränsen till Ukraina.
– Tack och lov gick allting bra, säger Jonathan till Samnytt.

Vid åttatiden på måndagskvällen fick Jonathan Grahndin äntligen se sin fru igen, som suttit fast i Ukraina sedan den ryska invasionen förra veckan. Paret skildes åt under julhelgen sedan Migrationsverket beslutet att neka henne uppehållstillstånd i Sverige.

Gränsen mellan Ukraina och Polen. Till höger kontrolleras de bilar som passerar in i Polen. Privat

Väntade i tre dygn

Jonathan Grahndin, som Samnytt tidigare skrivit om, reste ned till Polen i fredagskväll. Där har han fått vänta på att hans fru skulle kunna ta sig igenom gränskontrollen.

LÄS ÄVEN: Jonathans lägenhet är FÖR STOR – då utvisas hans fru

– Min fru lyckades ta sig över gränsen igår, berättar han för Samnytt.

– De körde bil västerut från Kiev till polska gränsen. Sedan har det varit bilkö där i tre dygn i väntan på att bli processad vid gränsen för att kunna ta sig över.

Ukrainska flyktingar på väg till Polen. Foto: Privat

”En extrem oro”

För Jonathan har det varit en orolig väntan de denaste dagarna. Han har inte vetat vad som skulle hända på den ukrainska sidan.

– Man vet ju inte hur sjuka de är. Det är en flera kilometer lång bilkö där som de skulle kunna bomba om de ville. Så det var en extrem oro här några dygn, men tack och lov gick allting bra, säger han.

LÄS ÄVEN: Jonathans fru utvisades till Ukraina – nu är hon fast i Kiev

Igår berättade den polska regeringen att de räknar med att hundratusen ukrainska flyktingar strömmar över gränsen in i Polen varje dygn.

– Det är extremt många, konstaterar Jonathan.

– Där jag var så släpptes en bil igenom var trettionde sekund, dygnet runt. Ibland är det fulla bussar, så det är inte bara personbilar.

Foto: Privat

Män stoppas

Det är nästan bara kvinnor och barn som flyr Ukraina. Männen förväntas stanna kvar i landet och slåss mot ryssarna.

– Vid gränsen är det en ukrainsk kontroll man ska sig igenom och sedan är det en polsk konroll. I den ukrainska kontrollen blir män stoppade om de är ukrainska medborgare och mellan 18 och 60. De får inte lov att lämna, berättar Jonathan.

På den polska sidan av gränsen släpps alla in i landet som kan visa upp ett giltigt pass. Viseringskravet för ukrainska resenärer har sedan tidigare hävts.

Foto: Privat

Vilar upp sig

Nu vilar Jonathan och hans fru upp sig på ett hotellrum några mil från den polsk-ukrainska gränsen. Planen är att stanna i Polen i några dagar innan de fortsätter tillbaka till Sverige.

Om Migrationsverket denna gång låter Jonathans fru stanna i Sverige eller inte är oklart.

– Jag har redan anlitat en migrationsrättsjurist som hjälper oss med uppehållstillståndsärendet. Vi ska diskutera lite idag faktiskt om vi ska starta en asylprocess parallellt eller om det bara kommer göra saken svårare, säger Jonathan Grahndin.

LÄS ÄVEN: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
809Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons