Tidigare i månaden rapporterade Samnytt om hur Jonathan Grahndin fick sin fru utvisad till Ukraina. Nu är hon fast i huvudstaden Kiev, flygplatsen är bombad, vägarna igenkorkade och det finns ingen väg ut.
– Hade hon beviljats uppehållstillstånd hade hon redan flyttat hit, säger Jonathan till Samnytt.

Det var strax före jul som paret Grahndin fick beskedet från Migrationsverket: Jonathans fru sedan ett och ett halvt år tillbaka nekas uppehållstillstånd i Sverige.

LÄS ÄVEN: Jonathans lägenhet är FÖR STOR – då utvisas hans fru

Anledningen var att Migrationsverket bedömde att Jonathan inte har råd med att både betala den höga hyran på sin fyrarumslägenhet i centrala Malmö och försörja sin ukrainska fru – trots en årslön på över 460 000 om året de senaste åren.

Faksimil

Fast i Kiev

Nu är Jonathans fru fast i Ukrainas huvudstad Kiev. Flygplatsen är bombad, vägarna ut ur landet västerut igenkorkade av flyktingar och ryskt stridsflyg flyger över staden.

– Det är samma som man kan se på filmer. Trafiken är totalt blockerad. Det är explosioner runt om, framförallt på flygplasen. Det är ryska helikoptrar vid en stor vattenkraftdamm. De är rädda för att de kommer spränga den, berättar Jonathan för Samnytt.

Jonathan var själv i Kiev så sent som i helgen, och flög hem till Sverige i söndags. Hans fru kunde emellertid inte följa med. Hon har nekats uppehållstillstånd i Sverige och får därför bara besöka Sverige under max 90 dagar per 180-dagarsperiod. Hon ville heller inte lämna sina föräldrar kvar i Kiev under rådande situation. Nu håller Jonathan och hans fru kontakten via WhatsApp, och hoppas på att mobilnätet inte slås ut.

– Hon kommer stanna där hon är. Hon har föräldrar i Kiev och de ska försöka stanna där tillsammans och hålla sig säkra, säger Jonathan.

– Vi pratade om det i helgen. Vi har pratat om olika handlingsalternativ. Vi får hoppas att de inte bombar.

Får ingen hjälp

Jonathan Grahndin har kontaktat svenska ambassaden i Ukraina för att fråga om vilka möjligheter det finns för hans fru att resa sig till Sverige så snart läget tillåter. De hänvisar emellertid till Migrationsverket i Sverige.

– Min fråga till ambassaden var om de kan göra något för att hjälpa. Det är ändå min fru, jag är svensk medborgare och jag är gift med henne, säger Jonathan.

Faksimil


– Om hon hade beviljats uppehållstillstånd så hade hon redan flyttat hit.

Han är även besviken på den svenska regeringens hantering av konflikten i Ukraina.

– Jag är enormt besviken på Magdalena Andersson och regeringens uttalanden om att vi minsann inte ska ta emot flyktingar från Ukraina och även hennes ovilja att ens vilja kalla detta för en invasion, säger Jonathan Grahndin.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson vill inte ta emot flyktingar från Ukraina