Malmöbon Jonathan Grahndins fru utvisas till Ukraina. Anledningen är att Migrationsverket inte tror att Jonathan har råd att både försörja henne och betala hyran på sin fyrarumslägenhet i centrala Malmö – trots att han deklarerat för drygt 460 000 kronor per år de senaste två taxeringsåren.
– De har fattat ett beslut på rena gissningar, säger Jonathan Grahndin till Samnytt.

Under ett besök i Köpenhamn hösten 2019 träffar 33-årige Jonathan Grahndin från Malmö en kvinna från Ukraina.

– Jag visste direkt att hon var den rätta, berättar Jonathan för Samnytt.

Efter att ha känt varandra i åtta månader gifter sig paret sommaren 2020. Därefter ansöker de hos Migrationsverket om tillfälligt uppehållstillstånd för anhörig för Jonathans fru.

Välavlönade

Jonathan Grahndin är heltidsanställd som jurist och taxerar enligt Skatteverkets uppgifter för i genomsnitt drygt 460 000 kronor åren 2019 och 2020 – de senaste färdiga taxeringsåren. Han bor i en stor lägenhet på fyra rum och kök i centrala Malmö.

Hans fru jobbar för ett amerikanskt internationellt IT-företag med kontor i både Ukraina och Sverige. Eftersom de är gifta, har ordnad bostad, båda tjänar bra och deras uppfattning är att Sverige är generöst med uppehållstillstånd, är de inte oroliga för att det kommer bli några problem för henne.

Men dagarna blir till veckor, veckorna till månader, och snart har det gått över ett år utan att de hört något från Migrationsverkets handläggare.

– Hon måste förhålla sig till turistregler och får vara här i max 90 dagar under en 180-dagarsperiod, berättar Jonathan.

– Så vi får hålla på att åka fram och tillbaka såhär, under de senaste två åren.

Startar företag

I augusti 2020 startar Jonathan Grahndin upp en enskild firma, samtidigt som han har kvar sitt heltidsjobb.

– Det är en liten sidoverksamhet bredvid min anställning som bolagsjurist, förklarar Jonathan.

– Givetvis är det inga astronomiska inkomster under de första sex månaderna i företaget.

I mars 2021 avslutar Jonathan sin fasta tjänst för att istället ägna sig åt sin enskilda firma på heltid.

– Jag tjänar mer nu än när jag var anställd, konstaterar han.

Begär kompletteringar

I september 2021 hör plötsligt handläggaren Leyla Demirel på Migrationsverket av sig via e-post. Hon vill ha kompletterande uppgifter innan ett beslut kan fattas om huruvida Jonathan Grahndins fru ska få uppehållstillstånd eller inte.

”Jag handlägger din frus ärende. Kan du vänligen skicka dina tre senaste lönespecifikationer inom en vecka från dagens datum. Därefter är ärendet beslutsklar”, skriver Demirel.

Demirel är förutom handläggare på Migrationsverket även politiker för Liberalerna i Uppsala.

Faksimil

Jonathan förklarar att han inte längre arbetar kvar på det jobb han hade ett drygt år tidigare, när ansökan om uppehållstillstånd lämnades in. Numera arbetar han heltid i sin enskilda firma, och han skickar över ett utdrag från en resultat- och balansräkning, som hans revisor tar fram åt honom.

Jonathan beräknar att omsättningen under det första räkenskapsåret, som omfattar 16 månader, kommer bli runt 800 000 kronor.

Faksimil

Jonathan skickar fler mejl till Migrationsverket och frågar om det är någon ytterligare information han behöver skicka. Han får dock aldrig något svar.

Faksimil

Nekas uppehållstillstånd

Bara någon dag innan julafton 2021 dimper ett brev från Migrationsverket ned i brevlådan hemma hos Jonathan Grahndin. Hans fru nekas tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

– De skickade det här precis innan jul. ”God jul på er, ni får inte bo tillsammans i Sverige” efter att vi har väntat 15-16 månader, berättar Jonathan.

Myndigheten skriver i sitt beslut att den helt enkelt inte tror på att Jonathan kommer att kunna tjäna 800 000 kronor i sin firma under dess första räkenskapsår. Anledningen till det är att hans nya företag inte haft särskilt höga intäkter under det första halvåret, när det enbart varit en sidoverksamhet till hans heltidstjänst.

Faksimil

Därefter gör Migrationsverket en egen uträkning där de kommer fram till att Jonathan har en månatlig inkomst på 17 336 kronor efter skatt. Det är en alldeles för låg lön, menar man, för att Jonathan både ska kunna ha råd med den stora lägenheten på fyra rum och kök i centrala Malmö där han bor och som han betalar 13 538 kronor i månaden för, och försörja sin ukrainska fru.

”Jonathan uppfyller under dessa förhållanden inte kravet på att inkomsten ska vara tillräcklig”, står att läsa i beslutet som är underskrivet Migrationsverkets beslutsfattare Jesper Bergström och föredragande Leyla Demirel.

Hade Jonathans lägenhet varit mindre dyr, och kostat upp till 9000 kronor i månaden, hade han däremot klarat försörjningskravet. Jonathan Grandhins fru hade därmed fått uppehållstillstånd eftersom övriga krav är uppfyllda.

”De har bara gissat”

Jonathan Grahndin är förvånad över hur Migrationsverket försökt beräkna hans inkomst.

– Det är felaktigt. Det är baserat på antaganden. De har bara gissat hur mycket jag kommer tjäna resten av året, säger han till Samnytt.

– De skriver att det finns ingen anledning att anta att jag kommer tjäna mer. Men det finns anledning att anta det, för som de också vet har jag jobbat heltid som anställd fram till 17 mars 2021.

Jonathan Grahndins omsättning i hans enskilda firma stannar enligt bokslutet på 870 000 kronor för 2021. Han har nu tagit hjälp av en juristkollega som är expert på migrationsrätt och överklagat beslutet till migrationsdomstolen. Men han hade önskat att Migrationsverket istället kontaktat honom direkt, genom att svara på hans mejl, om de haft frågetecken.

– Varför ska vi hålla på att tvista om det här, med handläggare som kostar pengar, domare, och vad det nu är, istället för att handläggaren bara skickar ett mejl? säger han.

– Hon är ingen båtflykting som ska komma hit och leva på bidrag. Vi har varit gifta i snart två år och vill kunna bo tillsammans utan att leva som turister.

Kommenterar inte

Samnytt har varit i kontakt med Jesper Bergström och Leyla Demirel på Migrationsverket. Bergström, som fattade beslut i ärendet, svarar via mejl:

”Migrationsverket kommenterar inte enskilda ärenden”, skriver han.

Samnytt har även varit i kontakt med Migrationsverkets presstjänst med anledning av denna artikel.

Jonathan Grahndins fru har avböjt medverkan i artikeln och namnges därför heller inte i den.