På måndagskvällen anordnade SVT Aktuellt en debatt om Socialdemokraternas val av nästa partiledare, där många speciellt inifrån partiet framfört krav på att det måste vara en kvinna.

Samtidigt som det inte påstås finnas någon skillnad mellan män och kvinnor, knappt att det finns några biologiska kön alls längre, är det ändå viktigt för många socialdemokrater att det blir just en kvinna som tar över efter Stefan Löfven – något Samnytt rapporterade om i går. Då man försökt ta reda på varför tycks det mest vara symboliken många pekar ut som relevant för att välja en person med ett specifikt kön.

Inte heller då Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima mötte Alice Teodorescu Måwe i gårdagens debatt kom några klara skäl till varför det är nödvändigt med att Sverige får en kvinnlig S-ledare och potentiell statsminister fram.

– Det är inte bara en paroll, det är en viktig princip med varannan damernas, sa Jonna Sima som också hänvisade till en påstådd fråga från sin egen dotter om varför Sverige inte haft en kvinnlig statsminister.

– Socialdemokraterna kan inte vara ett parti som säger en sak och gör en annan. Nu har det varit två manliga partiledare i rad. Nu är det dags för en kvinna.

”Dags för en kvinna”

Teodorescu Måwe å sin sida försökte ta reda på varför man fokuserar så hårt på en framtida partiledares kön i stället för att berätta om vilka visioner man har och lösningar på den flora av djupa problem som Löfven lämnar efter sig.

– Det är fruktansvärt att reducera kompetenta människor till deras kön, sa Teodorescu Måwe som också framhöll att statsminister är något man blir på egna meriter och inte bara för att ”det är dags för en kvinna”.

– Personens kön är helt irrelevant, det är det som är poängen med jämställdhet.

Efter debatten framfördes omfattande kritik mot Simas insats, som många menar var kraftigt undermålig – något kollegan Anders Lindberg påstår är en ”hatkampanj från höger”.