mordforsok-skelleftea-feature-pixlad-arrow

Foto: Polisen

Inrikes

Joshua Ngoy Mbuy knivhögg åldersfuskande somalier – döms till ungdomsövervakning

Publicerad 8/26/2022
Annons

Den 28 juni skulle 16-årige Joshua från Kongo och en annan yngling, Abdirizak från Somalia, lösa en konflikt som uppstått mellan dem genom handgemäng. De möttes i en källare i Skellefteå där Joshua plötsligt drog fram en kniv och högg Abdirizak flera gånger. Joshua greps och åtalades. Nu har dom fallit i målet. Påföljden stannar vid 8 månaders ungdomsvård.

Samnytt har tidigare utförligt redogjort för och även kunnat visa videobilder på brottet, där 16-årige kongolesiske migranten Joshua Ngoy Mbuy efter att ha fått några slag i ansiktet av en annan migrant, Abdirizak från Somalia (vid brottstillfället registrerad i Sverige som endast 12 år gammal) drog fram en kniv. Abdirizak fick motta flera hugg mot kroppen varav ett bedömts som livshotande.

Åklagaren hade yrkat att Joshua skulle dömas till fängelse för mordförsök. Skellefteå tingsrätt ser dock mildare på brottet och ändrar brottsrubriceringen till grov misshandel. Därigenom kan man också utdöma en väsentligt lindrigare påföljd. I stället för en kännbar fängelsedom stannar straffet på 8 månaders ungdomsvård.

Brottsoffret åldersfuskare

Det har under brottsutredningen framkommit att offret, Abdirizak från Somalia, är åldersfuskare och inte 12 år som han är registrerad som med personnummer i Sverige. Han bedöms vara åtminstone jämnårig med förövaren, Joshua från Kongo, och rätten konstaterar i domskälen att de två varit ”fysiskt jämbördiga”.

Rätten resonerar också att Joshua befunnit sig i en nödvärnssituation men menar samtidigt att det grova knivvåldet varit oförsvarligt. Han ska därför inte frikännas helt.

Man anser däremot inte det styrkt att Joshua haft för avsikt att döda Abdirizak och inte heller att han borde ha insett att det kunde bli följden av knivvåldet eller varit likgiltig för detta. Därför vill man inte döma för försök till mord och ändrar brottsrubriceringen till grov misshandel.

Slipper frihetsberövande påföljd

Att Joshua endast var 16 år när han begick dådet, berättigar honom också till en avsevärd straffrabatt. Tingsrätten anser att den bör stanna vid 8 månader. Av samma skäl menar man också att den inte ska avtjänas i fängelse utan i form av ungdomsövervakning.

Det innebär konkret att Joshua helt slipper en frihetsberövande påföljd. Han måste med jämna mellanrum inställa sig för möten med en ”koordinator” och underkasta sig en ”verkställighetsplanering”. Den syftar till att utreda hur man kan hjälpa Joshua att inte återfalla i brott.

Joshua ska också betala ett skadestånd till Abdirizak på strax under 30 tusen kronor. Då han är minderårig och saknar försörjning, förpliktar domstolen föräldrarna ett delansvar för att skadeståndet betalas. Det inskränker sig dock till en tredjedel av beloppet. Det framgår inte av domen huruvida föräldrarna har egen försörjning eller bidragsförsörjning.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: VIDEO: Här hugger kongoles ned ”intelligent” somalier i Skellefteå

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons