I en intervju med Dagens Nyheter ondgör sig SVT-reportern Diamant Salihu över att de som tidigt varnade för att en okontrollerad massinvandring skulle leda till en mängd olika problem stämplades som rasister. För några år sen deltog Salihu själv i hetsen mot dessa.

Åren innan Diamant Salihu anställdes av statstelevisionen arbetade han på Expressen under åren då tidningen som värst hetsade mot och hängde ut kritiker av massinvandringen.

I DN-intervjun hyllar han Danmark och Finland för en en annan öppenhet avseende problem relaterade till invandring och menar att Sverige har varit för naiva, passiva och sena med att sätta in rätt motåtgärder.

LÄS ÄVEN: SVT: Tristess orsak till skjutningarna

Samtidigt påstår han sig nu beklaga att de som var tidigt ute i Sverige med att se i vilken riktning utvecklingen gick kallades rasister.

– Jag tyckte det fanns en likgiltighet: ”Ja, vi vet! Men vad ska vi göra?” Journalistiken blev bara ett skrap på ytan. Alla som ville prata om problem med invandring fick rasiststämpel.

Deltog i demoniseringen

I en krönika i Expressen 2014, den tidning som värst hetsat mot och utsatt oliktänkande för förföljelse, skrev Diamant Salihu om Sverigedemokraterna och deras väljare. Han hävdade också att Sverige måste vara rasistiskt eftersom den typen av invandrare som kommer hit inte kan sättas i svenska arbeten.

Vi kan fortsätta kalla Jimmie Åkesson och hans kompisar för rasister, bonnjävlar och okunniga.
Det verkar inte göra skillnad.
Tyvärr är smygrasismen så djupt rotad att den genomsyrar alla nivåer i samhället. Det Åkesson gör är att representera smygrasisters åsikter.
Hur skulle Sverige annars kunna vara sämst av alla 34 rika OECD-länder på att sysselsätta invandrade medborgare?

Det hetta också att folk borde ”agera”.

Så när Åkesson hånas för att han vägrar erkänna att han är rasist, bör alla som applåderar sluta hyckla.
Stå inte bara där och gnäll över orättvisorna.
Agera där du står. Gör skillnad.

I kölvattnet av valet 2016 påstod han sig sitta med ”en klump i magen och håller tillbaka tårarna” eftersom nästan 800 000 svenskar ”röstade för ett egoistiskt samhälle, där ett parti grundat av nazister valdes till det tredje största” och att SD var ”rasister”.

2017 hängde han ut en av personerna bakom Granskning Sverige med namn och bild.

Fler exempel finns.

Salihus tidigare teorier om orsakerna till våldet har bland annat gått ut på tristess och jullediga poliser.

LÄS ÄVEN: SVT:s teori: Jullediga poliser förklaringen till gängvåldet