Journalisten och tv-producenten Johan Romin skriver öppet i sociala medier om bristen av opartiskhet hos svensk statstelevision. Han beskriver hur han och en kollega blev utskällda för inslag som visade hur media, genom klippning och urval, kan manipulera sin publik.

Under sina 16 år vid statstelevisionen har Romin producerat cirka 200 tv-program och dokumentärer. Han har därmed fått djupgående insikt i hur tongångarna går bakom kulisserna. En av hans erfarenheter är att det enda tillåtna perspektivet i konflikten Israel-Palestina är att palestinierna är oskyldiga.

Romin arbetade bland annat som producent för den kristallennominerade dokumentärserien Medialized. Det var en serie dokumentärer om mediekritik, som sändes i SVT1 under hösten 2011. Målgruppen var gymnasieelever. ABF utvecklade även studiematerial till studiecirklar i ämnet mediers roll i samhället, med utgångspunkt från serien.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: SVT:s mönsterinvandrare dömd för brott

Utskälld av chefen

Arbetsgruppen ville visa hur journalister med hjälp av ord- och bildurval kan forma bilden av en konflikt. De valde konflikten Israel-Palestina som exempel och satte ihop två reportage. Det ena ur Israeliskt perspektiv och det andra ur palestinskt. Båda med samma bild- och intervjumaterial men med olika klippning och upplägg. Syftet var aldrig att ta ställning varken för eller emot någon sida i konflikten, utan endast visa hur enkelt media manipulerar åskådarna.

Innan programmet kunde sändas kallades Romin och hans kolleger in på, vad han beskriver som, ett ”uppläxningsmöte” hos public service bolagets chefer. Programmet hade väckt vrede hos ledningen.

”För det VET vi ju vems FEL denna konflikt är, det ÄR Israels fel”, sa en av cheferna ursinnigt, skriver Romin.

Hädanefter skulle varje ord godkännas och vägas på guldvåg, uppger Romin. För att säkra att materialet inte skulle kunna uppfattas som pro-israeliskt räknades varje sekund i inslaget.

På statstelevisionens webbsida går att läsa: ”SVT:s verksamhet ska bedrivas och uppfattas som oberoende av politiska, kommersiella och andra intressen”.