Journalisten Peter Andersson blev frihetsberövad av polisen efter hot från AFA: ”Nu slutar du fotografera”. Han släpptes från polisstationen efter bara 30 minuter – stationsbefälet tyckte inte att han skulle vara där och ordnade en skjuts hem istället. Nu går versionerna av vad som hänt isär.

Det var i torsdags kväll den 8 mars, när frilansjournalisten Peter Andersson med sin flickvän promenerade hem på Södermalm i Stockholm, som de fick syn på en demonstration på Medborgarplatsen. Enligt Andersson var det en AFA-demonstration eftersom det syntes bland annat banderoller med texter som ”AFA-homo”. Journalisten, som tidigare arbetat på tidningen Realtid, tog fram sin mobil för att ta några bilder och sedan lägga upp dem på Facebook. Föga förväntade han sig att detta skulle få honom gripen.

– Först kom det fram två kvinnor som uppenbarligen tillhörde demonstrationen. De var jävligt aggressiva och skrek att det var förbjudet att fotografera. Jag tog en bild och så dök det upp två lika aggressiva kvinnor som påstod att de var poliser.

Kvinnorna var inte uniformerade vilket fick Peter att tveka om det verkligen var poliser.

– De sa till mig att jag skulle sluta fotografera. Jag svarade att det inte är förbjudet att fotografera på allmän plats. De sa då: ”Det är polisen. Nu slutar du att fotografera”. Jag sa då att det inte spelar någon roll för det är tillåtet. Då sa de att jag skulle omhändertas.

Kvinnorna tog tag i Peter och förde honom till en uniformerad patrull. Till patrullen sade de att han skulle omhändertas för ”störande av allmän ordning” enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Peter hävdar dock att han druckit bara några glas vin. Efter att patrullen fört honom till Södermalms polisstation konstaterade stationsbefälet att han inte skulle vara där och frisläppte honom:

– Han såg till att en annan patrull skulle skjutsa mig hem.

När Samhällsnytt når Stockholmspolisens presskommunikatör Carina Skagerlind bekräftar hon efter vissa efterforskningar att händelsen verkligen ägde rum.

– Det var en icke tillståndsgiven demonstration på Medborgarplatsen den kvällen. En person var berusad och ville gå med i tåget. Han lyftes ut och blev lobbad – alltså omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Den kördes till Södermalms polisstation där stationsbefälet släppte personen.

Varför skiljde sig bedömningen av personen mellan stationsbefälet och insatsledaren på platsen?

– Det kan jag inte svara på, utan man gjorde de bedömningarna.

Framgår någonting om att han skulle fotografera demonstrationen?

– Nej, och det frågade jag särskilt om eftersom vi är noga med att folk har rätt att fotografera. Det fanns inget sådant i det material som jag har läst.

När Samhällsnytt kontaktar Andersson igen med de nya uppgifterna från polisen tillbakavisar han dem bestämt:

– Jag ville inte gå med i tåget. Absolut inte. Det är ren lögn.

Varför skulle polisen ljuga om sådant?

– Jag antar att de vet att ingripandet inte var korrekt. Min flickvän såg hela händelseförloppet och kan bekräfta vad jag säger.

I en statusuppdatering på Facebook skrev Andersson att detta är illustrativt för Sverige av idag. I en av kommentarerna till inlägget skriver han att det kändes som att poliskvinnorna var själva med i AFA:

Andersson framhåller samtidigt till Samhällsnytt att de andra poliserna var mycket tillmötesgående och professionella – i motsats till de civilklädda kvinnorna. Han har valt att inte polisanmäla händelsen:

– En anmälan kommer ändå inte att leda någon vart.