carlqvist-celander-bild-youtube

Bild: Faksimil YouTube.

Inrikes

Journalister frias från hets mot folkgrupp i hovrätten

Publicerad 4/26/2021
Annons

2020 åtalades Ingrid Carlqvist och Maria Celander för hets mot folkgrupp efter att ha på sin sajt året innan tagit in ett debattinlägg om samhällsfaran med klanmentalitet bland invandrade muslimer. Den friande domen i tingsrätten överklagades av åklagaren och nu har hovrätten sagt sitt.

I domen i november där duon friades ansåg rätten att texten de åtalats för uttrycker missaktning mot muslimer men samtidigt att ”kriminaliseringen ska inte utgöra hinder för opinionsfriheten eller den fria åsiktsbildningen”. Åklagare Helene Jacobsson var inte nöjd med utfallet och överklagade.

Nu frias Carlqvist och Celander alltså en andra gång då hovrätten fastställer tingsrättens dom utan några ändringar.

I den aktuella debattartikeln skisserades ett scenario där det uppstår brist på läkemedel i Sverige samtidigt som apoteksverksamheterna mer och mer tagits över av aktörer med rötter i teokratiska muslimska länder där släkt- och klanlojalitet har företräde framför demokratiska principer om allas lika rätt till vård. I synnerhet skiljer man i dessa kulturer värdemässigt på muslimer och icke-muslimer.

LÄS ÄVEN: Journalister friades från hets mot folkgrupp – nu prövas domen på nytt

Artikelförfattaren varnade för att etniska icke-muslimska svenskar kan komma att bli utan medicin när en sådan hierarkisk människosyn slagit igenom i apoteksverksamheterna i Sverige. En läsare ansåg att resonemanget utgjorde missaktning mot muslimer och polisanmälde det.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons