23-årige Juanpablo Morales och 18-årige Roni Grönfors döms av Sundsvalls tingsrätt till fängelse för ett misshandelsrån mot en 15-årig yngling. Juanpablo döms även för flera narkotikabrott samt drograttfylleri och olovlig körning.

Det var den 20 juni som ett gäng unga män – som i statstelevisionens rapportering endast beskrivs som ”Sundsvallsbor” – beslöt sig för att råna en 15-åring på dennes smycken och kläder. Rånet begick under hot från 23-åringen om att dra fram en pistol om inte värdesakerna överlämnades.

Ynglingen försökte fly men hanns ifatt av rånarna och utsattes liggande på marken för misshandel med sparkar och slag samtidigt som hans tillhörigheter tillgreps. gärningsmännen försvann sedan springande från platsen.

Polisen lyckades emellertid spåra upp två av förövarna och på tisdagen föll dom i målet i Sundsvalls tingsrätt (mål nr: B 1614-20). En tredje gärningsman som deltog i rånmisshandeln har inte kunnat identiferas och de två åtalade har inte velat medverka till att han grips.

Juanpablo Alejandro Castro Morales, född 1996-12-01, döms för rån, flera fall av narkotikabrott (amfetamin och tramadol), drograttfylleri och olovlig körning till fängelse i 1 år och 2 månader.

Av okänd anledning väcktes inte åtal för misshandeln. Juanpablo är välkänd av polisen sedan tidigare och dömd för en rad brott, de flesta narkotikarelaterade.

Roni Allan Rickard Grönfors, född 2002-05-25 och medborgare i Finland med romsk härkomst, döms för rån till fängelse i 6 månader.

Inte heller Roni åtalas för misshandeln. Han är inte tidigare dömd för brott i Sverige. Det är oklart om han är tidigare dömd för brott i hemlandet.

Tillsammans ska Juranpablo och Roni också betala ett skadestånd till det 15-åriga rån- och misshandelsoffret på 13898 kronor. Det framgår inte om de dömda har medel att betala beloppet eller om det blir skattebetalarna som får stå för ersättningen via Brottsoffermyndigheten.