En 28-årig man med nynazistiska kopplingar döms till livstids fängelse för en antisemitisk attack mot en synagoga i tyska Halle förra året som streamades live på nätet. Även om mannen friges ur fängelse kommer han att hållas fortsatt inlåst i så kallad säkerhetsförvaring.

Det var den 9 oktober förra året som mannen gick till väpnad attack mot synagogan i avsikt att utföra en massaker på de över 50 personer som befann sig därinne för att fira den judiska högtiden jom kippur.

Han lyckades dock inte ta sig in och sköt i besvikelsen över detta i stället ihjäl två andra personer, en kvinna och en man, som råkade befinna sig i närheten och skottskadade ytterligare två.

Mannen filmade handlingarna med en kroppskamera och sände ut bilderna i realtid på Internet. Kameran var fäst på en stridshjälm om mannen bar.

28-åringen har inte visat någon ånger under rättegången som har pågått i sex månader. Han anser att judarna kollektivt bär skulden för allt som är fel i världen. Att han i stället sköt flera slumpmässigt utvalda personer menar han var ”för säkerhets skull”.

LÄS MER: Flera döda vid attentat mot synagoga i Tyskland – gärningsmannen streamade attacken på internet

Dådet sticker ut som ett av få i Europa på senare år som inte har islamistiska motiv. I Tyskland ser man på grund av landets historia under andra världskriget särskilt allvarligt på nynazism.

Den tyska nynazismen har framför allt ett fäste i det forna kommunistiska DDR där det finns en kvardröjande historik av tilltro till totalitära styresskick.