Efter att ett internt EU-dokument fått uppmärksamhet och spridits på sociala medier, med riktlinjer för en ”inkluderande kommunikation”, uppger EU-kommissionen att man kommer titta närmare på fallet.

Dokumentet med titeln European Commission Guidelines for Inclusive Communication vänder sig till anställda inom EU-kommissionen och ger tips på hur man ska uttrycka sig i all slags kommunikation som pressmeddelanden, inlägg på sociala medier, tal och utbildningsmaterial.

I sektionen Kulturer, livsstil och tro uppmanas anställda att inte använda termen ”Christmas time” då jul inte firas av alla som bor i EU. I stället bör termen ”Holiday time” användas.

LÄS ÄVEN: Ord i klassisk julsång censureras av BBC

Annat man uppmuntrar att inte använda är ”Christian name” som bör ersättas med ”first name” eller ”forename”.

Vidare ser man gärna att anställda använder namn från olika etniska och religiösa bakgrunder, med exemplet: ”Malika and Julio are an international couple.”

Obligatoriska regler

Medan stora delar av dokumentet består av språkförslag, finns det även regler som är obligatoriska. Dessa består bland annat av att aldrig använda könsbestämt språk som ”policeman”, inte heller ”Mr” eller ”Mrs” går bra. Ytterligare en term som är förbjuden är ”Ladies and gentlemen” som ska ersättas av ”Dear colleagues”.

Andra termer man ska akta sig för är ”colonisation” och ”settlement”.

Politikerkritik

Efter att dokumentet publicerats av italienska och franska medier har även politiker reagerat. En av dessa är Giorgia Meloni, partiledare för nationalkonservativa Fratelli d’Italia.

– Nog är nog. Vår historia och vår identitet ska inte raderas.

En annan som inte gillade direktiven är Jorge Buxadé från spanska VOX. På Twitter vände han sig till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

– Vi kommer att säga jul, Maria, Betlehem, Josef, Jesus och vad vi vill, när vi vill.

LÄS ÄVEN: Nationella flaggor förbjuds av EU-parlamentet

Efter uppmärksamheten har kommissionen dragit tillbaka dokumentet. Helena Dalli, kommissionär för jämställdhet – som står bakom dokumentet och för bara några dagar sen stolt poserade med dokumentet då det släpptes, hävdar nu att det behöver mer arbete.