Södersjukhuset

Den överfulla akutmottagningen på Södersjukhuset. Faksimil Facebook

Inrikes

Julkaos på akuten: ”Att flytta en säng var som att starta ett stort Tetris”

Publicerad 1/9/2020
Annons

I ett Facebookinlägg vittnar en kvinna om chockerande behandling hennes mamma fick på Södersjukhuset förra helgen. Kvinnans 83-åriga mamma sökte akutvård för vad läkare på närakuten trodde var en propp i lungan. Den 83-åriga kvinnan markerades som ”prioriterad” på akutmottagningen – men fick vänta i nästan sju timmar på en bedömning av läkare. Nu riktar hon stark kritik mot hanteringen.

I Facebookinlägget vittnar 83-åringens dotter om kaoset på Södersjukhusets akutmottagning i början av det nya året.

”Min mor var markerad ”prioriterad” eftersom proppar i lungorna är rätt farligt, ändå tog det närmare 7 timmar innan hon fick träffa en läkare, efter ytterligare några timmar blev hon röntgad och proppar i båda lungorna konstaterades.”

Dottern skriver vidare i inlägget att personalen arbetade under förhållanden som påminde om en krigssituation. Huddinges akutmottagning befann sig i stabsläge så nästan alla akutfall kom till SÖS och Karolinskas akutmottagningar.

”Sängar stod inte bara utmed varenda vägg i korridorerna utan ställdes bredvid varandra i rader mitt på golvet (som packade sillar) och hela tiden fylldes det på. Vid ett tillfälle hörde jag en desperat läkare säga till ambulanspersonalen som kom in med ytterligare en sjukling ”men snälla, hen tillhör inte vår akut, se dig omkring, vi kan inte ta emot fler patienter, du måste köra den till Karolinska dit hen hör!” Ambulanspersonalen svarar uppgivet och läkaren säger med darrande stämma ’snälla, jag förstår att hen vill hit men man kan inte välja akut när läget är så här, se dig omkring, vi har nått bristningsgränsen för länge sedan!'”

Ett pussel att förflytta sjuksängar

Kvinnan skriver att varje golvyta var upptagen och att det var fullt av patienter överallt.

”Att flytta en säng (vilket gjordes hela tiden) var som att starta ett stort Tetris då varenda golvyta var upptagen. Sida vid sida stod sängarna utan minsta möjlighet till någon form av ”privacy” och EKG på patienter fick tas mitt i rum bland en massa andra människor….”

83-åringen tvingades övernatta i korridoren

När den 83-åriga kvinnan till sist fick konstaterat att hon har en propp i lungorna blev hon inskriven. Men hon fick ligga kvar i korridoren.

När min snart 83-åriga mor konstaterats ha propp i lungorna blev hon inskriven, dock visade det sig att det var fullt på sjukhuset så inskrivningen ”betyder i nuläget att hon får ligga här på akuten i korridoren i natt”, sa den manliga sjuksköterskan som svar på min fråga när hon skulle komma till någon avdelning.

”Det här är hemskt, jag skäms att det ska vara på det här sättet, förlåt!” fortsatte han uppgivet. ”Herre gud, det är INTE ditt fel, ni är fantastiska, hur orkar ni?” svarade jag och han tittade på mig med sorgsna ögon. ”Det är ovärdigt” sa han lågt. ”Ovärdigt”.

Och han hade rätt. Det är ovärdigt att vi har det så här på en svensk akutmottagning 2020, Sverige är fortfarande ett välfärdsland.
Det är ovärdigt att människor som jobbar med att rädda liv ska sitta på knä på golvet för att kunna ta blodprover.

Riktar kritik mot S och M

Både 83-åringen och hennes dotter vädjar tillsammans i Facebookinlägget om mer resurser till sjukvården.

”Politiker som jobbar med dessa frågor, marsch pannkaka ner på akuten och kolla läget, ni kommer få en chock! ping Aida Hadzialic (S) och Irene Svenonius (M) sluta tjafsa och gör något istället. Skärpning!”, skriver kvinnan.

”Nästa gång är det du, ditt barn eller någon du älskar som behöver akut vård.”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons