Enligt EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker har förhandlingar om ett reviderat Brexit-avtal krönts med framgång. Uppgiften bekräftas av den brittiske premiärministern Boris Johnson. Avtalet måste dock först godkännas av det brittiska parlamentet, och det är bråttom då Storbritannien enligt utsatt datum lämnar EU redan på lördag.

På lördag är det tänkt att Storbritannien ska ta tillbaka kontrollen över sitt territorium så som det brittiska folket beslutat i folkomröstning. Den nyligen tillträdde premiärministern Boris Johnson har klargjort att utsatt datum ska respekteras oavsett ett avtal finns på plats eller inte, men att han föredrar det förstnämnda.

Brexitprocessen har kantats av misslyckanden vad gäller att få ett avtal godkänt i det brittiska parlamentet. Detta har lett till regeringskris och bland annat förra premiärministern Theresa Mays avgång.

Kritiken mot de avtalsförslag som lagts fram har handlat om flera saker, bland annat att det varit för mjukt och liknat ett fortsatt EU-medlemskap för mycket.

Den stora stötestenen den senaste tiden har gällt den så kallade backstop-lösningen för gränsen mellan det delade Irland, där Nordirland tillhör Storbritannien medan resten av landet är självständigt – ska gränsen efter Brexit vara hård som mot det övriga Europa eller mjukare så att splittringen mellan irländarna på respektive sida gränsen inte accentueras ytterligare.

Några detaljer om vad som ändrats, lagts till eller dragits ifrån i det avtal som nu sägs finnas på bordet har inte avslöjats. Det är därför oklart om det kommer att godtas av det brittiska parlamentet och då framför allt av nordirländska DUP. Partiet uppger att man haft insyn i de senaste avtalsförhandlingarna och att man inte är nöjd med utfallet.

Beskedet från DUP rimmar dock inte med vad Juncker senare på eftermiddagen sade vid en presskonferens, där han slog fast att det nya avtalet, så som DUP önskat, inte innebär någon hård gräns mellan Nordirland och Irland. Det innebär samtidigt en hårdare brexit utan tullunion med övriga EU.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn kallar det nya avtalet för ett ”svekavtal” och säger att han vill ha en andra folkomröstning om brexit.

– Det här svekavtalet kommer inte att föra samman landet och borde avvisas. Det bästa sättet att få ordning på brexit är att ge folket sista ordet i en omröstning, sade han i en kommentar till BBC.

Det nya avtalsförslaget ska under eftermiddagen/kvällen godkännas av EU-ledarna vid ett toppmöte. Där väntas det inte stöta på patrull. Mer osäkert är hur det kommer att tas emot av det brittiska parlamentet som är extrainkallat till lördag för att rösta om avtalet.

Vad som sker om det återigen blir ett nej i underhuset är oklart. Boris Johnson har sagt att Storbritannien lämnar med eller utan avtal men tidigare beslut i parlamentet ger vid handen att det inte är tillåtet att lämna utan avtal.