I en intervju med CNN säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att han är högst medveten om hotet nationalistiskt sinnade politiker utgör mot den europeiska solidariteten, som han beskriver som unionens huvudsyfte.

Opinionsmätningarna inför det stundande valet i unionens 28 medlemsländer pekar i många fall åt samma håll – konservativa, invandrings- samt EU-kritiska partier är på stark frammarsch medan socialister och vänstern generellt går tillbaka. En utveckling Juncker inte är förtjust i.

– De här populisterna, dumma nationalister, de är förälskade i sina egna länder, sa Juncker till CNN.

– De gillar inte dom som kommer långväga ifrån, jag gillar dom som kommer långväga ifrån … vi måste agera solidariskt med de som befinner sig i en värre situation än oss, fortsatte Juncker som också menar att det är lättare att mobilisera negativa krafter än positiva sådana.

Hoppfullt Brexit-kaos
Avseende Brexit säger sig Juncker se ett hopp i kaoset efter folkomröstningen 2016, att fler nu tycks vara för EU då de sett att lämna unionen inte var så enkelt som de fått höra. Samtidigt avvisar han tanken på en andra folkomröstning, något som nyligen föreslagits, och efterlyser ett snabbt slut på Brexit-processen. Till oktober tror han att Storbritannien äntligen kommer att genomföra utträdet.

Han anser också att det var fel att EU inte blandade sig i Brexit-debatten som föregick folkomröstningen då de kunde ha stått för sanningen och stått emot de påstådda lögnerna.

EU en ”fredsgud”
Juncker är heller inte nöjd med att britterna kommer skicka Nigel Farage och hans populära Brexit Party, som ligger ohotad etta i mätningarna, till Bryssel där de kan påverka beslut för att några månader senare lämna unionen. ”Ett tragiskt skämt”, betecknar han det som.

– Vad är fel med dem, vänder Juncker på frågan då CNN:s reporter frågar varför så många EU-skeptiska partier växer så lavinartat och vad felet med EU kan vara.

EU har enligt Juncker bevisat sig vara garanten för fred i Europa och då han reser i omvärlden påstås man se EU som en ”fredsgud”.

LÄS ÄVEN: Nigel Farage mot storseger i brittiska EU-valet – utklassar motståndarna

LÄS ÄVEN: Juncker blockerar EU-skeptiker: ”De som förespråkar dåraktig nationalism får betala för det”

LÄS ÄVEN: EU:s ordförande Juncker kallar länder som lämnar FN:s migrationspakt ”dumma populister”

LÄS ÄVEN: Jean-Claude Juncker får pris som ”European Leader of the Year”