magdalena-andersson-portugal

Foto t v: Faksimil Youtube

Inrikes

Jurist: Magdalena Andersson sprider fake news om svenskar i Portugal

Publicerad 4/2/2021
Annons

För en vecka sedan meddelade regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) att man stoppar skatteavtalet med Portugal och Grekland för att kunna beskatta utvandrade svenskars tjänstepensioner i Sverige. Anderssons uttalande om en ”skattefri gräddfil för eliten” känner inte den i Portugal bosatte juristen och företagaren Magnus Dahl igen sig i.

Det var i förra veckan som Magdalena Andersson på en pressträff presenterade två propositioner till riksdagen med förslag på att avsluta Sveriges skatteavtal med Grekland och Portugal. Enligt ministern är ”tålamodet slut” och man sätter ”punkt för en skattefri gräddfil för eliten”.

LÄS ÄVEN: Regeringen på jakt efter utvandrade svenskarnas besparingar: ”Tålamodet är slut”

I en debattartikel i Svenska Dagbladet på torsdagen avvisar juristen Magnus Dahl finansministerns påståenden.

När det gäller skatterna talar verkligheten ett helt annat språk än de fake news som Andersson sprider. Portugal är inget skatteparadis för vare sig svenskar eller någon annan. Som utflyttad svensk betalar man 25 procent i svensk skatt på allmän pension, privat pension och tjänstepensioner från offentlig sektor, liksom svensk källskatt på utdelningar från svenska bolag.

Alla svenska pensionsförsäkringar omfattas av avkastningsskatt. På alla tjänstepensioner har arbetsgivaren betalat 24 procent i löneskatt vid inbetalning.

Ett hus i Portugal motsvarande det som Magdalena Andersson själv bor i kostar 500 000 kronor i statlig lagfartsavgift medan motsvarande avgift i Sverige skulle ligga på 120 000 kronor för finansministern. Och den som i Portugal köper en Volvo XC60 får betala nästan 300 000 kronor i punktskatt på fordon, en skatt som inte finns i Sverige.

Vidare beskriver Dahl hur den portugisiska fastighetsskatten är betydligt högre än i Sverige liksom skatterna på el och vatten.

I pressmeddelandet och i sina uttalanden utmålar Magdalena Andersson oss Portugalsvenskar som en skattesmitande ”finansiell elit”. Om hon träffat Portugalsvenskar hade hon kunnat konstatera att de flesta svenskar som valt att flytta till Portugal är vanligt folk som haft vanliga yrken i privat eller offentlig sektor.

Det allvarligaste är enligt Dahl dock att regeringen med sin proposition inte gjort någon som helst slags konsekvensanalys för de svenska företag som verkar i Portugal alternativt bedriver handel med portugisiska företag, inte heller för svenskar som bor i Portugal eller portugiser i Sverige.

Befläckad Sverigebild

Inga av Magdalena Anderssons påståenden är underbyggda med fakta, menar Dahl som också konstaterar att agerandet gett Sverigebilden i Portugal en törn.

De senaste dagarna har portugisiska journalister och krönikörer i hårda ordalag beskrivit Magdalena Andersson som en arrogant, nedlåtande och mästrande rabulist som försöker sätta sig på ett vänligt sinnat EU-land. Är det verkligen den bild vi vill att Sveriges officiella företrädare ska ge av vårt land?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons