Under bara 24 timmar har mer än 5 000 marockaner tagit sig in i den spanska enklaven Ceuta illegalt. De flesta av dem är unga män.

Migranterna tog sig via havet från stränder i Marocko in i Ceuta genom att simma eller på uppblåsbara flottar. Vissa hade tillgång till gummibåtar men då det var lågvatten gick det att bara vada över på vissa platser.

Mellan den 1 januari och 15 maj kom 475 migranter till Ceuta. 5 000 under ett dygn är ett nytt rekord. Förutom polisförstärkningar ska den spanska regeringen även ha mobiliserat militären i området. Någon större chans att stanna legalt har marockanerna inte då Spanien inte beviljar gruppen asyl. Ensamma barn låter man dock stanna.

Spänt läge

Migrantinvasionen kommer i ett läge då det redan är spänt mellan Spanien och Marocko över Brahim Ghali, ledaren för Västsaharas befrielserörelse Front Polisario, som vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus. Marockos utrikesdepartement fördömde förra månaden att Spanien tagit in Ghali under falsk identitet utan att ha underrättat landet, ett beslut man menade kommer få följder för relationerna mellan nationerna.

I vanliga fall har marockaner ett visumfritt inträde till just enklaven Ceuta men gränsövergångar har varit stängda sedan mars i fjol till följd av pandemin.

Enligt spanska medier gjorde marockanska myndigheter ingenting för att stoppa migranterna och vissa tolkar situationen som en hämnd för konflikten om Polisario-ledaren.

På sociala medier sprids videoklipp och foton på hur migranterna invaderar stränderna och sedan härjar på stadens gator. Även polisingripanden syns där polisen försöker stoppa marockanerna från att ta sig in i spanjorernas hem: