Coronaepidemin breder ut sig i Sverige med en fördubbling av smittade på en dag. Folkhälsomyndigheten ägnar sig dock åt att släta över allvaret i situatuonen – och gör vilseledande uttalanden. Samtidigt oroas myndigheterna för att svenskarna inte verkar ha någon större tilltro till staten.

Den kontroversielle statsepidemiologen Anders Tegnell som under senare tid har utsatts för hård kritik för senfärdig respons på coronaepidemin – som enligt kritikerna möjliggjort virusets framfart i Sverige – fortsätter åtnjuta medieuppmärksamhet utan några kritiska frågor. I gårdagens Stockholmsnyheter på SVT slog han fast att Sverige inte har coronaviruset – trots över 50 bekräftade fall vid denna tidpunkt:

– Vi har inte viruset i Sverige, så man kan lugnt leva som man brukar göra:

Samma påstående upprepades även på dagens presskonferens som sändes direkt av SVT.

Samhällsnytt har pratat med Anders Tegnell direkt efter konferensen via telefon:

Vad menade du med ditt uttalande igår om att vi inte har viruset i Sverige?

– Jag säger att vi inte har spridningen av viruset i Sverige. Vad vi har är ett antal personer som kom hit med viruset.

I förekommande fall har dock smittspridningen skett inom Sverige. I Världshälsoorganisationens situationsrapport nummer 43 från den 3 mars står det tydligt att Sverige har lokal smittspridning:

När vi konfronterar Tegnell med detta svarar han dock att WHO har ”felaktig definition” på vad lokal smittspridning är:

– Det är fel! Då har man felaktig definition på vad smittspridning i landet är. Vi har inte lokal smittspridning.

Så du menar att WHO publicerar felaktiga uppgifter om Sverige i sin rapport?

– De använder fel… Om du tittar på det så kommer du att se att det finns ett antal andra länder som inte heller har lokal smittspridning i landet. T ex Finland, Nederländerna, Island och ett antal andra länder på denna lista.

När Samhällsnytt kontrollerar Tegnells påstående visar det sig att även den sistnämnda uppgiften är felaktig: Island uppges ha endast importerade fall i WHOs rapport:

Samhällsnytt har försökt att få klarhet i vad som skiljer WHOs och Anders Tegnells definition av lokal smittspridning. Dessvärre har han valt att avbryta intervjun med hänvisning till ett möte. Vi har ringt Tegnell efter mötet – men efter att han förstått att det är Samhällsnytt som ringer lade han på luren igen.

Vi har även ställt frågor till honom via sms och bad att förklara hans ståndpunkt – inte minst därför att både hans och Folkhälsomyndighetens trovärdighet kan ifrågasättas när vid vissa tillfällen hänvisas det till WHO, medan vid andra menar man att deras definition är ”felaktig”, – men Anders Tegnell har valt att avböja intervjun.

Detta är inte första gången som Samhällsnytt uppmärksammar statsepidemiologen. I början av coronaepidemin när smittan i stort sett fanns endast i Kina visade han sig vara ovetande om att det fortsätter att gå direktflyg mellan Kina och Sverige med Air China och hävdade att direkttrafik upphörde när SAS stoppade sina flyg.

För tre dagar sedan gick Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen ut med att ”barn inte driver” smittan. Med hänvisning till detta rekommenderade myndigheten att barn som varit på besök i hårt drabbade områden ska gå i skolan som vanligt utan någon karantän. Amerikanska CDC (Center för Disease Control and Prevention) har dock släppt en rapport som slår fast att infekterade barn och exponering till dem kan ”väsentligt bidra till epidemin”:

https://twitter.com/Coffee_Trading/status/1235536417696120832

Under de senaste dagarna har det upptäcks ett flertal fall i Stockholm med just barn som är smittade av coronaviruset. Enligt oberoende experter kan upp till 60-80% av befolkningen bli smittade av det nya viruset eftersom mänskligheten saknar något immunskydd mot det. Dödligheten ligger för närvarande på 3,4%, men är betydligt högre för personer över 60 år, enligt WHO.

LÄS MER: Forskning: Coronaviruset har muterat – blir än mer aggressivt