18 mars:

06.59: Sverige inför inreseförbud i 30 dagar, men med undantag: det gäller för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer alltså att kunna återvända, plus personer från EES-länder och Schweiz. Beslutet gäller från och med den 19 mars. Samtidigt klargör regeringen att beslutet inte påverkar asylsökande.

17 mars:

21.11: EU:s stats- och regeringschefer har kommit överens om att anta förslaget från gårdagen om att införa ett reseförbud till unionen. Förbudet, som inte omfattar medborgare och icke-EU-medborgare som är bosatta i EU, träder i kraft på torsdag och gäller enligt SvD till en början under 30 dagar framåt.

20.19: I Danmark förbjuds folksamlingar på fler än tio personer. Platser som idrottsanläggningar, frisörsalonger, tatuerare, massörer och andra platser där människor samlas stängs, enligt SVT. Förbudet gäller fram till den 30 mars.

20.09: Enligt The Independent har 100 000 poliser och militärer utstationerats i Frankrike för att se till att fransmännen efterlever karantänen. På Twitter sprids videoklipp från Paris där polisen instruerar medborgarna om vad som gäller och försöker få dem att gå hem.

20.01: Berlin ska bygga ett dedikerat coronasjukhus för 1000 patienter. Tyska försvarsmakten ska bistå i bygget enligt DW.

19.50: Britterna hamstrar mat som aldrig förr. I söndags vädjade matindustrin i landet via annonser till befolkningen om lugn, vilket dock inte funkade då hamstringen fortsätter öka.

19.15: Medan större evenemang som fotbolls-EM ställs in eller skjuts fram på löpande band, meddelar i dag IOK att OS i Tokyo med start i juli står fast.

18.38: I Frankrike kommer försäljningen av paracetamol, ett febernedsättande och smärtstillande läkemedel, att ransoneras för att förhindra hamstring och i nästa steg en begränsad tillgänglighet.

17.45: Den italienska regeringen har i dag beslutat att medborgare som vistats utomlands och kommer hem måste sätta sig själva i karantän i 14 dagar.

17.00: Nio döda av coronaepidemin i Sverige totalt. En av de som dog idag är en äldre man med flera underliggande sjukdomar i Sörmland enligt Sveriges radio.

16.55: Nätjätten Amazon meddelar att man fram till och med den 5 april inte kommer att lagerhålla varor som inte anses väsentliga, detta för att frigöra plats åt varor som det just nu är extra hög efterfrågan på som hälsoprodukter, hygienprodukter och mat. Man måste även samtidigt anställa 100 000 fler för att hålla igång verksamheten.

15.07: Hundratals fångar rymde i måndags från olika fängelser i Brasilien då det blev känt att deras frigång skulle dras in, detta med hänvisning till att man befarade att de skulle ta med sig coronasmittan tillbaka.

14.21: Tysklands hälsomyndighet RKI går ut med att coronapandemin kan pågå i två år, eftersom pandemier går i vågor. I ”extrem situation” kan vissa av nuvarande restriktioner gälla under hela den perioden, enligt DW.

13.35: UEFA meddelar på tisdagen att fotbolls-EM som skulle spelats i sommar flyttas fram till nästa år.

13.18: I Iran har totalt 85 000 fångar, inklusive politiska sådana, frisläppts tillfälligt för att förhindra smittspridning.

12.56: Irans statstelevision varnar att ”miljoner” kommer att dö i coronaepidemin om iranierna ska fortsätta trotsa restriktionerna och resa som vanligt, enligt AFP.

10.05: Från och med imorgon alla Sveriges gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor och universitet att rekommenderas till att gå över till distansutbildning, meddelar statsminister Stefan Löfven (S).

09.09: Asylsökande som nu kommer till Nederländerna kommer inte få åka till asylcentrum, de identifieras inte, registreras inte och får inte träffas invandrarverket. Därmed har Nederländerna, i likhet med Ungern, nu infört asylstopp.

08.56: Donald Trump skrev igår på Twitter att USA kommer stötta de industrier som starkast påverkas av ”det kinesiska viruset”. Det har upprört Kina som anser att USA försöker svärta ner Kina. Samtidigt skyllde Kina nyligen på USA för att ha tagit viruset till Kina i första ledet.

08.54: Av de fyra primärval inför presidentvalet i USA som var planerade till tisdagen ställs nu ett in, det i Ohio. Detta med hänvisning till ”oacceptabel hälsorisk” till följd av coronakrisen. Primärvalen i Florida, Illinois och Arizona hålls däremot som planerat.

08.51: Coronasmittan ser nu ut att sprida sig även i södra Italien. Runt 7000 personer stoppades i lördags som var ute utan tillstånd. Det rör fem samhällen i regionen Campania, där Neapel är största stad. Det finns nu 400 bekräftade fall i regionen och de fem berörda kommunerna har helt stängts av med vägspärrar och polis.

16 mars:

22.30: SJ reducerar trafik på alla linjer till följd av sjukfrånvaro av personal enligt ett pressmeddelande. Tåg till Köpenhamn och Oslo ställs in helt på grund av gränsstängningarna. Företaget lovar att alla berörda passagerare ska erbjudas rimliga ombokningsalternativ.

20.15: Under det senaste dygnet dog 349 personer av coronaviruset i Italien enligt TT. Detta är något mindre än gårdagens rekord på 368 dödsoffer.

19.56: Tyskland stänger ner. Alla krogar, barer, museum och affärer (förutom livsmedelsbutiker) ska stänga i Tyskland. Även alla semesterresor – både utomlands och inrikes – bör upphöra. ”Vi har med någonting unikt att göra här,” har Merkel sagt i sitt tal till nationen enligt DW.

19.15: DN uppger att Migrationsverket stoppar 400 kvotflyktingar från Nairobi, Kenya från att flyga till Sverige på grund av coronaepidemin. Årligen tar Sverige emot 5000 personer som kvotflyktingar. De 400 migranterna har redan fått sina permanenta uppehållstillstånd i Sverige samt flygbiljetter från Migrationsverket och var på väg till sin anvisningsplatser. Myndigheten meddelar att de ska resa vid ett senare tillfälle.

17.57: Tidskriften Kvartal publicerar en berättelse av Mattias Sjödin som följde Folkmyndighetens råd – och blev sjuk i corona. Sedan den 29 februari har han haft feber och andra symptom. Sjödin beskriver sjukvårdens ovilja att testa honom där bara en personlig bekantskap med en läkare hjälpte honom att bli diagnosticerad. Trots försäkringar om att sjukdomen är mild för de flesta mår han fortfarande inte bra och menar att ”det tar tid” att bli frisk igen.

17.42: Nu erkänner Folkhälsomyndigheten att det pågår en samhällsspridning i landet. Tydligast är utvecklingen i Stockholm, enligt den hårt kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell. ”Nu är läget att jobba hemma”, säger han. Tegnell har hittills valt en passiv linje, en analys som enligt de flesta bedömare varit fel.

17.35: WHO uppmanar på sin presskonferens länderna att utöka provtagningen för corona för att bli mer effektiva i bekämpningen av pandemin. ”Vi har ett enkelt budskap till alla länder – testa, testa, testa,” har WHOs generalsekreterare sagt enligt DW. Som bekant har Sverige stoppat provtagningen för corona i hela landet – förutom personer som ska läggas in på sjukhus.

17.17: Norwegian ställer in 85% av sina flygningar. From den 21 mars kommer bolaget att flyga endast inom Norge samt trafikera flera avgångar mellan nordiska huvudstäder. Den nya reducerade tidtabellen gäller initialt tom den 17 april och kan finns tillgänglig i sin helhet i flygbolagets pressmeddelande.

17.09: Antalet döda i Sverige uppgår nu till sju stycken. Det senaste dödsfallet var en äldre multisjuk patient, meddelade Region Sörmland under måndagsförmiddagen.

17.06: Riksdagens gruppledare har kommit överens att endast 55 utav 349 ledamöter ska närvara vid omröstningarna. Resten ”kvittas” ut som det heter. System ska se till att proportionerna för riksdagens olika partier behålls intakt och ska vara i två veckor minst. Åtgärden är ämnad att ”garantera att riksdagen har en uthållig beslutskapacitet” i ljuset av coronaepidemin.

17.00: Spanien tar över privat sjukvård i landet för att bekämpa coronaepidemin. Staten kommer även lägga beslag på ansiktsmasker och Covid-19-testkit som finns i de privata vårdinrättningarna. Spanien är på fjärde platsen globalt med 9000 smittade och 309 döda. Bara under gårdagen har drygt 100 människor dött av corona.

16.53: Frankrike överväger ett utegångsförbud för att få kontroll över epidemin. I skrivande stund har landet 5500 bekräftat smittade och 127 dödsfall enligt The Guardian.

16.36: Enligt DW lägger EU-kommissionen fram ett förslag att stänga gränserna för alla icke-medborgare för ”icke-nödvändiga resor”. Det initiala förbudet föreslås att gälla i 30 dagar. I nuläget är det oklart hur det ska kombineras med asylrätten och om migranter som korsar gränsen illegalt ska undantas från förbudet.

16.15: Finland stänger alla skolor och lärosäten som from onsdag ska övergå till distansundervisning, meddelar Hufvudstadsbladet.