karolinska huddinge (1)

Karolinska i Huddinge

Inrikes

JUST NU: Första dödsfallet från coronaviruset i Sverige

Publicerad 3/11/2020
Annons

Det första svenska dödsfallet i corona har nu bekräftats av region Stockholm. Det var under onsdagen som en patient avled på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge som varit smittad av det nya coronaviruset. Samtidigt vill den hårt kritiserade Folkhälsomyndigheten nu begränsa sammankomster till max 500 personer.

Patienten som dog hade covid-19 samt underliggande sjukdom, skriver de i pressmeddelandet. Det var en äldre patient som drabbades.

– Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får mest allvarliga konsekvenser av covid-19, säger Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm.

LÄS MER: Sex flyg i veckan från coronasmittans centrum tillåts landa på Skavsta

Ytterligare en person som är smittad av corona är för närvarande i behov av intensivvård.

– För att minska risken för smittspridning särskilt till äldre och andra riskgrupper är det viktigt att den som är sjuk, oavsett diagnos, stannar hemma. Det är viktigt att den som har feber och luftvägsymptom och är i behov av vård även fortsättningsvis ringer 112 vid livshotande tillstånd eller 1177 för vägledning till rätt vård. Man ska inte åka direkt till en mottagning, säger Per Follin o pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: Professor kritiserar Folkhälsomyndigheten för hanteringen av coronaviruset

Totalt är 233 personer i stockholmsregionen smittade med coronaviruset. De 26 nya fallen konstaterades efter tester som gjordes igår, rapporterar SvD. I hela landet är det 481 fall i skrivande stund.

I februari gick den hårt kritiserade Folkhälsomyndigheten ut och menade att ett utbrott i Sverige är ”osannolikt”:

Fortfarande tillåter Sverige dessutom att flyg från smitthärdar med passagerare som uppvisar klara symptom landar helt okontrollerat och fritt lämnar flygplatsen.

LÄS MER: Hostande passagerare från smittans centrum fick fritt lämna flyget i Sverige

Expressen rapporterar nu att en chef på regeringskansliet smittats av coronaviruset. Det är Eva Sjögren, chef för EU-kansliet vid Statsrådsberedningen, har smittats med det nya coronaviruset, vilket hon bekräftar för tidningen.

LÄS ALL VÅR RAPPORTERING OM CORONAVIRUSET HÄR

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons