Vid 12:20-tiden på onsdagen kom larm från Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Två fångar ska enligt uppgift ha tagit sig in i vaktutrymmet och där barrikaderat sig och tagit två vikarierande fångvakter som gisslan. Nu uppges gärningsmännen kräva kebabpizzor till alla intagna på avdelningen och en helikopter.

Ett stort polispådrag pågår på platsen. Ambulans och räddningstjänst är också på plats. Brottslingarna uppges ha täckt för övervakningskameror så att ingen utanför kan följa vad som försiggår i rummet. Det är oklart om fångvakterna har skadats.

– Det här är en mycket allvarlig händelse, säger tillförordnade Jörgen From Nordin som är tillförordnad säkerhetschef på Hällbyanstalten, i en kommentar till statsmedia.

Två mördare bland gärningsmännen

Intensiva insatser pågår för att lösa situationen. Polisen vet vilka gisslantagarna är men är knapphändiga med uppgifter till media och allmänhet. Deras namn, härkomst och vilka brott de är dömda för uppges inte, bara att det rör sig om grov brottslighet. Enligt uppgifter från Aftonbladet är två av gärningsmännen dömda för mord.

– De intagna är dömda för allvarlig brottslighet men vi kan i nuläget inte gå ut med vad de är dömda för, förklarar From Nordin.

Journalister släpps inte fram till platsen som spärrats av. Alla fordon på kringliggande vägar stoppas och kontrolleras.

Kräver kebabpizzor

Enligt uppgifter i Aftonbladet ska förhandlare på plats ha fått höra att de kan släppa en av gisslan mot att alla 20 på avdelningen får kebabpizzor. Vidare kräver fångarna även en helikopter.

Nationella insatsstyrkan har anlänt till Hällbyanstalten.

Tidigare klagomål från fångarna

Hällbyanstalten med 98 platser är en av de i Sverige som har den högsta säkerhetsklassningen. Där avtjänar många av landets grövsta gängkriminella och andra våldsbrottslingar sina fängelsestraff.

Anstalten har tidigare fått kritik från Justitieombudsmannen (JO) efter klagomål från fångarna om att de inte fått i eget tycke tillräckligt varma vinterkläder för utomhusvistelse och för att inte ha fått tillräckligt långa promenader, något som sades vara ”inhumant” och ”tära på de brottsdömdas psykiska mående”.

Texten uppdateras.