Ett nytt kluster av coronavirus har uppstått i nordöstra Kina och nya fall har identifierats i Wuhan. Totalt handlar det om 17 fall, varav 10 ska ha varit lokal smittspridning. Fem av dessa rapporterades i Wuhan, huvudstaden i provinsen Hubei som anses vara den plats där epidemin började.

Det var igår som Wuhan rapporterade sitt första fall på över en månad, vilket skapar oro för en andra våg av smittan. Dongxihu-distriktet klassades att ha medelhög risk i söndags eftermiddags, men övriga distrikt är kvar på låg risknivå.

Samtidigt introducerades nya karantänsregler i staden Shulan i nordöstra Jilin-provinsen under helgen efter att elva nya fall rapporterades igår. I ett uttalande från hälsokommissionen i söndags meddelades att staden är i karantän sedan lördag.

Kollektivtrafik och nöjesattraktioner är nedstängda och endast en person per hushåll tillåts gå ut för att hämta förnödenheter. Myndigheterna uppger inte hur lång karantänen kommer vara.

Risknivån har höjts till ”hög”, vilket är den högsta på den kinesiska skalan.

Totalt har landets nationella hälsokommission NHC identifierat 82 918 Covid-19-patienter. Just nu har de 780 asymptomatiska patienter som är under medicinsk observation, varav 12 är nya fall. Totalt har  78 144 coronapatienter tillfrisknat. Mer än 4 600 har dött.

authorimage