Trud

Justin Trudeau, faksimil Youtube

Utrikes

Justin Trudeau viker sig för islam – röster höjs för hans avgång

Publicerad 11/1/2020
Annons

Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau ställer sig inte bakom den franske presidenten Emmanuel Macrons ställningstagande mot muslimska försök att inskränka yttrandefriheten. Tvärtom anser Trudeau att yttrandefriheten måste utövas med ”respekt för andra” och med omtanke ”att inte såra på ett godtyckligt eller onödigt sätt”

Under senare tid har tidskriften Charlie Hebdo återpublicerat sina karikatyrer av den muslimske profeten Muhammed vilket har skapat vrede bland muslimer världen över och lett till både protester och terrorattacker.

Den franske läraren Samuel Paty visade karikatyrerna under en lektion i yttrandefrihet och fick sedan sitt huvud avskuret av en tjetjensk muslim. Kort därpå mördade en muslim från Tunisien tre personer i en kyrka i Nice, två av dem skar han halsen av, och så sent som igår, lördag, sköts en präst ihjäl i en kyrka i Lyon. Vid samtliga dåd har gärningsmännen skrikit det muslimska stridsropet ”Allahu akbar”.

LÄS ÄVEN: Präst skjuten vid kyrka i Frankrike

Den som upplever sig vara diskriminerad blir fridlyst

Macron har varit tydlig med att Frankrike inte kommer ge vika för muslimsk terrorism. Frankrike kommer aldrig inskränka på yttrandefriheten genom att förbjuda karikatyrer och teckningar, hävdar han i Le Devoir. Trudeau är av en annan åsikt än den franske presidenten.

Under en presskonferens i fredags tillfrågades den kanadensiske premiärministern om hans tankar gällande karikatyrerna av Muhammed och det muslimska våldet i Frankrike. Han svarade att han ”alltid kommer att försvara yttrandefriheten” men lade sedan till att ”yttrandefriheten inte är obegränsad”. Trudeau sa även att ”vi måste vara medvetna om effekterna av våra ord och handlingar har på andra, särskilt på de samhällen och befolkningar som fortfarande upplever stor diskriminering”, skriver Westphalian Times.

LÄS ÄVEN: Terrordådet i Paris: Svenskt islamistparti fördömer Macrons fördömanden

”Justin Trudeau måste avgå”

Enligt Trudeau måste yttrandefriheten utövas med ”respekt för andra” och med omtanke ”att inte såra på ett godtyckligt eller onödigt sätt”. I motsats till de Allahu akbar-skrikande terroristerna själva hävdade den kanadensiske premiärministern ”inte representerar någon religion”.

Kanadas största dagstidning, The Globe and Mail, uppmanar kanadensare att ”stå upp för Macron även om Trudeau inte gör det”.

Journal de Montreal, den största franskspråkiga kanadensiska dagstidningen, går ett steg längre och kräver premiärministerns avgång. ”Justin Trudeau måste avgå. Han har just rättfärdigat mordet på oskyldiga människor i Frankrike av en islamistisk mördare”, skriver tidningen.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons