Tidigare i veckan besökte Örebro tingsrätt problemtyngda och invandrardominerande Vivalla för att bilda sig en bättre uppfattning kring sommarens dubbelmord i området. Besöket kunde dock inte genomföra utan närvaro av Polisens insatsstyrka utplacerad både på marken och hustaken. Detta samtidigt som justitieminister Morgan Johansson (S) meddelar att Vivalla snart kan strykas från listan över ”utsatta områden”.

Det var i onsdags som Örebro tingsrätt påbörjade den första rättegångsdagen rörande den kriminella uppgörelsen i det ”utsatta” området Vivalla som resulterade i två mord. Nu står fem invandrare åtalade misstänkta för mord.

LÄS ÄVEN: Två döda och en skadad efter skottdrama i Örebro

Enligt SVT begärde åklagaren att tingsrätten skulle besöka brottsplatsen och på eftermiddagen tog man sig ut till området. För att möjliggöra besöket och för att Polisen skulle kunna garantera säkerheten var man tvungna att kalla in insatsstyrkan. På nedanstående bild syns en polis med förstärkningsvapen övervaka området från ett hustak.

Enligt Polisens presstalesman krävs den här sortens insats för att man ska kunna garantera säkerheten i området.

– Det får ju bara inte hända någonting. Det är vårt uppdrag att det här kan ske på ett tryggt och säkert sätt. Alla inblandade ska kunna känna sig trygga, säger Mats Öhman, presstalesman i polisregion Bergslagen.

Faksimil: SVT

Dubbelmordet
Den 3 juli 2018 sköts två personer ihjäl och en skadades i området. Det brutala dubbelmordet utspelade sig i en uppgörelse mellan invandrare med arabisk- och afrikanskklingande namn.

Bilderna nedan från Polisens förundersökningsprotokoll visar hur en person bär på både automatvapen och pistol. I en annan scen hugger en av de misstänkta ett brottsoffer med sax i ansiktet.

LÄS ÄVEN: Mordmisstänkt i Örebro återvänd IS-terrorist

Ett av landets farligaste områden
För en vecka sedan uppmärksammade Samhällsnytt att otryggheten ökar i Sverige, i synnerhet för kvinnor som utöver personrån och vanligt våld som drabbar män även måste oroa sig för att bli våldtagna när de går utanför dörren. I artikeln framkommer det att Sveriges högsta siffror för kvinnors otrygghet står just Örebro för.

Vidare framgår det att Vivalla är ett av landets mest brottstyngda så kallade ”utsatta” områden. Härifrån rapporteras kontinuerligt om grov brottslighet – mord, gängskjutningar, terroristrekrytering, anlagda bränder, rån, hot, attacker mot blåljuspersonal och brevbärare, fyrverkeriterror, gömda krigsbrottslingar, vapensmugglare, våldtäkter mot minderåriga och handikappade med mera.

LÄS ÄVEN: Man i invandrartäta Vivalla misshandlade poliser

Morgan Johansson (S): ”Vivalla kan bli nästa område som stryks”
Det tungt beväpnade tingsrättsbesöket sker samtidigt som justitieminister Morgan Johansson (S) menar att man vänt utvecklingen i området. I ett twitterinlägg förklarade Johansson tidigare i veckan att Vivalla kan bli nästa stadsdel som stryks från listan ”utsatta områden”.

Johanssons tweet utgår ifrån ett uttalande från Annika Laestadius, som är lokalpolisområdeschef i Örebro. Hon säger att man har en förhoppning om att Vivalla i framtiden inte ska ses som ett särskilt utsatt område, men att detta kommer att ta flera år.

”Bagdad-Bob”
I sociala medier beskriver en person justitieministern som ”Bagdad-Bob” med hänvisning till Mohammed Said as-Sahaf, informationsminister åt Iraks tidigare diktator Saddams Hussein.

Bagdad-Bob blev världskänd under invasionen av Irak 2003 där amerikanska styrkor med enkelhet avancerade ini landet samtidigt som informationsministern rapporterade om en helt annan verklighet i vilken USA mötte svåra förluster.