amineh-kakabaveh-morgan-johansson

Anders Henrikson, CC BY 2.0 / Arno Mikkor, Aron Urb, CC BY 2.0

Inrikes

S går med på Kakabavehs krav – räddar kvar Johansson

Publicerad 6/7/2022
Annons

Den politiska vilden och före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh kommer att lägga ned sin röst i tisdagens omröstning om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Sedan tidigare har M, KD och L ställt sig bakom SD:s misstroende mot Morgan Johansson, men på grund av den jämna mandatfördelningen i riksdagen har Amineh Kakabaveh ännu en gång en vågmästarroll i ett viktigt avgörande.

LÄS ÄVEN: Amineh Kakabaveh avgör misstroendet om Morgan Johansson

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ned min röst, säger Kakabaveh.

Att hon kommer lägga ned sin röst innebär att Johansson kan sitta kvar.

Kräver offentlig bekräftelse

Kakabaveh krävde att Socialdemokraterna måste ge en offentlig bekräftelse på att de fortfarande står bakom det avtal de har med henne, vilket partiet ska ha bekräftat under helgen. Om S inte skulle göra det kan hon komma att ändra sig om att lägga ned sin röst.

– Jag väntar till kl 12 om Tobias Baudin och regeringen bekräftar offentligt i medierna, sa hon till SR.

På tisdagsmorgonen bekräftar Socialdemokraterna att avtalet gäller.

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till TT.

LÄS ÄVEN: Här är kurdiska ledamotens krav på S-regeringen

Avtalet gäller stöd och ökat samarbete med det kurdiska partiet PYD med kopplingar till den väpnade grenen YPG som av Turkiet klassas som en terrororganisation kopplad till den internationellt erkända terrororganisationen PKK. Detta är något Turkiet emotsatt sig och stoppat Sveriges Nato-medlemskap för. Men enligt Kakabaveh ska Tobias Baudin ha lovat att partiet inte ändrar något i avtalet på grund av Natofrågan.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons