speak_chat_talk_conversation_phone-135059
Vetenskap

Kalifornien säger att mobiltelefonen kan orsaka hälsoproblem

Publicerad 12/19/2017
Annons

➤ Hälsoffekterna av mobilanvändning har varit föremål för diskussion under flera år. Nu har California Department of Public Health (CDPH) publicerat en sammanställning över flera studier som menar att de RF-signaler som kommer från mobilerna möjligen kan orsaka cancer, huvudvärk, minnesförlust och sömnproblem.

CDPH säger inte att man bör sluta med mobiltelefoner eller att de farliga utan rådger huvudsakligen om hur man som mobilanvändare kan reducera sin exponering för RF-energi.

– Även om forskningen fortfarande utvecklas finns det oro från vissa hälsoforskare och andra rörande de långsiktiga effekterna av hög exponering för den energi som utstrålas från mobiler, säger CDPH chefen och delstatens hälsominister Dr. Karen Smith.

– Vi vet att enkla åtgärder, såsom att inte ha mobilen i fickan och inte ha den nära sängen på natten kan reducera exponeringen för både barn och vuxna.

Sammanställningen föreslår att man har mobilen i en ryggsäck, portmonnä eller portfölj, till skillnad från fickan där de flesta har mobilen. En annan strategi är att hålla telefonen en bit ifrån sig när man använder den, till exempel genom att använda hörlurar eller högtalarfunktionen, istället för att hålla telefonen direkt mot huvudet. Att chatta eller skicka SMS i stället för att ringa är en en annan lösning som föreslås.

CDPH nämner även att det är extra mycket energi som utsöndras när du streamar något eller skickar stora filer.

En undersökning som publicerades 2013 i tidskriften International Journal of Oncology visar att mobilstrålning kan orsaka cancer samt att risken för hjärntumörer ökar. En svensk forskargrupp vid Örebro Universitetssjukhus under ledning av cancerläkaren Lennart Hardell skrev rapporten. Liknande rön har även presneterats i en WHO-studie från 2010-2011.

I Sverige ska Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd 2014 dock ha sagt att det inte är farligt med mobiltelefoner, men medger samtidigt att strålningen har en viss påverkan på oss och att det är för tidigt att dra några ”helt säkra slutsatser”.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons