Förra veckan inledde Donald Trump en offensiv mot den svenska regeringen på Twitter. Han utövade öppet påtryckningar på Stefan Löfven och har även ringt statsministern personligen för att samtala om ämnet. I en åtföljande tweet lät den amerikanske presidenten meddela att hans team kommer att prata vidare med sina svenska kollegor och att statscheferna ska höras igen ”inom 48 timmar.” Enligt en källa inom Åklagarmyndigheten som Samhällsnytt har varit i kontakt med blir dock Trumps försök att frige Rocky förgäves – rapstjärnan kommer att stanna i svenskt häkte.

Bakgrunden till historian är att Rocky tillsammans med sitt följe har misshandlat en person som de menar trakasserat dem på gatan och att denna misshandel fångades på film av förbipasserande. I ett hårt redigerat klipp som släpptes av Rockys team kort därpå syns en ung man följa efter en kraftigt byggd person som betecknas som Rockys ”livvakt”. Den unge mannen hörs be om att få tillbaka sina hörlurar gång på gång varpå han till slut misshandlas. Upprinnelsen till bråket går inte att urskilja från klippet eftersom det börjar till synes mitt i konflikten. Rockys häktning har lett till en massiv kampanj i sociala medier – som även president Trump anslöt sig till.

Här kastar Rocky med sällskapet mannen på marken och misshandlar:

 

Enligt källan på Åklagarmyndigheten anses beslutet att häkta rapstjärnan som kontroversiellt inom myndigheten. En del av åklagarna är av åsikten att han aldrig borde ha häktats eftersom åtalet inte kommer att hålla i domstolen, vilket innebär att Sverige kan åka på ett gigantiskt skadestånd för inkomstbortfall för Rocky som orsakats av häktningsbeslutet. Rocky fick avboka sin turné genom Europa med flera stora konserter.

Målet har polariserat Åklagarmyndigheten, och en ny åklagare – Daniel Suneson – har fått ärendet. Den officiella förklaringen är att den åklagare som beslutat att häkta Rocky, Fredrik Karlsson, går på semester – trots att han fortsätter att arbeta till slutet av denna vecka. Den nya åklagaren beskrivs inom myndigheten som mycket erfaren och balanserad.

Det må föreligga meningsskiljaktigheter kring hur häktningsbeslutet togs – men en sak är säker: det finns ingen anledning att släppa rapstjärnan fri nu. Källan menar att Rocky kommer att stanna i häktet även efter den 25 juli när det nuvarande häktningsbeslutet löper ut.

– En domstol har ju bedömt att det föreligger en flyktfara. Det blir svårt för Åklagarmyndigheten att gå runt det.

Att utländska medborgare häktas för samma brott som personer hemmahörande i Sverige släpps på fri fot för på grund av risk för flykt hör till ett standardförfarande. Just USA är känt för att det är mycket svårt att få amerikanska medborgare utlämnade.

Apropå Trumps försök att få ut sin medborgare från det svenska fängelset menar källan att de inte kommer att leda någonstans:

– Det finns inget tryck från regeringen på åklagarväsendet alls. Till och med Trump förstår nog att Löfven inte kan göra något, så det är bara ett spel.

Om åtalet blir klart till den 25:e juli kommer Rocky att sitta kvar i häktet tills rättegången börjar – längst i två veckor. Om åtalet inte blir klart spås åklagaren begära ytterligare tid.

Under måndagsförmiddagen kom nyheten om att ”livvaktens” motanmälan mot den man som blivit misshandlad av rapstjärnan resulterar i ett beslut att lägga ned ärendet. Inga misstankar mot honom kvarstår. Enligt ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida handlar det slag som den misshandlade försökt utdela mot ”livvakten” (motanmälaren i citatet- anm.) om självförsvar:

– Händelsen inleds med att motanmälaren upprepade gånger ber personen att avlägsna sig från platsen. När han inte gör det knuffar motanmälaren först bort, och tar därefter ett grepp runt den andres hals och lyfter bort honom några meter. I detta läge kastar personen sina hörlurar på motanmälaren och försöker utdela slag, vilket får anses ligga i hans nödvärnsrätt, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Daniel Suneson.

Samhällsnytt har sökt Daniel Suneson för en kommentar under dagen – utan framgång.