Enligt insatta källor ringer partiledningen eller företrädare för den nu runt till vissa valkonferensombud inför helgens omröstning om SD:s riksdagslista. Där ska de bland annat ha påstått att Kent Ekeroth måste petas för att Sverigedemokraterna ska få ett samarbete med Moderaterna.

Aktiviteten inför SD:s valkonferens i helgen intensifieras. Enligt källor till Samhällsnytt ringer nu partiledningen runt till ombuden som har rösträtt på konferensen för att få dem att rösta som partiledningen vill. Enligt uppgift ska ett påtryckningsmedel vara ett påstående om att det finns en ”avsiktsförklaring” om samarbete mellan M och SD – men att kravet ska vara att Ekeroth måste petas.

Att ett sådant krav ska ha ställts av Moderaterna tillbakavisas dock av en annan källa inom SD som, trots dennes utbredda kontakter inom M, aldrig ska ha hört något sådant krav. Dock menar källan att det är möjligt att partiledningen ändå kan ha påstått detta till vissa ombud.

Läs mer: AVSLÖJAR: SD:s valberedning vill peta Ekeroth från riksdagslistan

– Jag har under senare tid i många olika sammanhang haft möjlighet att träffa högt uppsatta företrädare för Moderaterna, både i formella och informella sammanhang. Jag har aldrig någonsin hört eller fått några som helst indikationer på att ett sådant krav skulle ha ställts, säger källan till Samhällsnytt.

– Det faller även på sin egen orimlighet egentligen. Skulle Moderaterna för andra gången släppa regeringsmakten i ytterligare fyra år på grund av en enda riksdagsledamot i SD? Det skulle deras egna väljare aldrig acceptera och det finns inte en chans att Moderaterna skulle sätta allt på spel för det.

Debatten om SD:s riksdagslista börjar klockan nio på lördag morgon och röstningen väntas ske runt lunchtid, beroende på hur många talare som anmäler sig i debatten.