Den franske presidentkandidaten Eric Zemmour dömdes under måndagen att betala 10 000 Euro i böter – för uttalanden om ensamkommande flyktingbarn som av många anses vara rasistiska. Det rapporterar France Inter.

Bakgrunden till domen är yttranden som Zemmour fällde i slutet av september 2020 på den franska tv-kanalen CNews där han då hade en talkshow.

Zemmour kritiserar i programmet begreppet ”ensamkommande barn”, och hävdar att de invandrare det handlar om ”vare sig är barn eller ensamma”. Därefter påpekar den 63-årige författaren och tv-personligheten att många av de ensamkommande invandrarna begår grova brott i Frankrike.

– De är tjuvar, de är mördare, de är våldtäktsmän, det är allt de är. De borde skickas tillbaka och inte komma hit, utbrister han i programmet.

Saftiga böter

Under måndagen dömdes Eric Zemmour att betala 10 000 Euro, motsvarande drygt 100 000 kronor, i böter för hatbrott. CNews publicist dömdes samtidigt att betala 3000 Euro i böter för de olagliga yttrandena i etern. Zemmour har meddelat att han tänker överklaga domen.

Den franska pressfrihetslagen slår ned hårt på dem som förolämpar eller uttrycker sig nedsättande om andra med avseende på deras etniska bakgrund eller religiösa övertygelser. De senaste åren har dessutom press- och yttrandefriheten inskränkts ytterligare. Dels genom hur lagarna tillämpas, men även genom ny lagstitning som syftar till att förbjuda sådant som politikerna menar är hat och extremt innehåll på internet.

Zemmour skriver på Twitter att han vill sätta stopp för ”ett system som dagligen krymper utrymmet för yttrandefriheten och den demokratiska debatten”.

Kandiderar till president

Sedan uttalandena i september 2020 har Eric Zemmour bestämt sig för att ställa upp i årets presidentval. Så sent som förra månaden bildade han partiet Reconquête – Återerövringen – efter en höst där han snabbt vunnit popularitet bland de franska väljarna på bekostnad av i synnerhet Nationell Samlings kandidat Marine Le Pen.

Ett tag såg det ut som att det antingen skulle bli Le Pen eller Zemmour som kommer utmana sittande presidenten Emmanuel Macron om presidentposten. Det var innan Republikanerna lanserade sin kandidat Valérie Pécresse.

LÄS MER: Fransk intellektuell vill återerövra landets no go-zoner med våld