Efter att bränslepriserna ökat till rekordhöga nivåer meddelar nu Kalmar länstrafik, KLT, att man tvingas dra in busslinjer för att klara budgeten.

I landet växer missnöjet bland medborgare mot regeringens höjningar av bensinskatten. På Facebook har gruppen ”Bränsleupproret 2.0” på kort tid har samlat över 630 000 medlemmar. Trots att en stor folkrörelse vuxit fram säger regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen blankt nej till kravet på en sänkning av bränsleskatterna som utgör 64% av priset på bensin.

LÄS ÄVEN: Statsministern svingar mot Bensinupproret: Vi kommer inte sänka skatten

På onsdagen uppmärksammade morgontidningen Östra Småland negativa effekter av de stigande bränslepriserna när KLT tvingas till omfattande förändringar av kollektivtrafiken. Man föreslår nedläggning av 18 busslinjer i Kalmar samt centrumlinjer i Oskarshamn samt Västervik med anledning av de höga bränslepriserna.

Även mindre trafik
Vidare föreslår man även justeringar av tidtabeller som glesar ut trafik eller drar in turer på morgonen eller kvällen. Dessa förändringar föreslås börja gälla från den 15 juni.

– Man kan säga att de tidtabellsjusteringar vi nu föreslår är ett sätt att möta det som kan bli ordentligt ökade kostnader, berättar KLT:s ekonomichef Anna Nyström.

LÄS ÄVEN: Bensinupproret samlade missnöjda medborgare över hela landet – fortsätter nästa helg
LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Här blockerar Bensinupproret Vällingbyrondellen i Stockholm