kamala-harris-94773

Kamala Harris equates January 6th to the 9/11 attacks and the Pearl Harbor attack. pic.twitter.com/eP8HY36apm — Townhall.com (@townhallcom) January 6, 2022

Utrikes

Kamala Harris ifrågasätts – jämförde Kapitolium-protesterna med Pearl Harbor och Nine-eleven

Publicerad 1/7/2022
Annons

Demokraterna i USA är pressade i opinionen inför det stundande mellanårsvalet samtidigt som stödet för president Joe Biden rasar. Man satsade under torsdagen – årsdagen av demonstrationerna kring och inne i Kapitolium – hårt på att fortsatt etablera bilden av händelserna som en ”stormning” och ett försök till ”statskupp” med Donald Trump som anstiftare. Vice-president Kamala Harris jämförelse i ett tal av demonstrationerna med Japans flygattack mot Pearl Harbor 1941 och de muslimska terrordåden mot World Trade Center 2001 uppmärksammas nu som så grova överdrifter att frågetecken reses kring om Harris var vid sudna psykiska vätskor när hon höll talet.

Det var i inledningen av det tal som skulle handla om Kapitolium-demonstrationerna den 6 januari förra året till stöd för den då sittande republikanske presidenten Donald Trump och i protest mot det valfusk som många menade gett Demokraternas kandidat Joe Biden valsegern som ögonbryn höjdes när vice-presidenten i stället började tala om ”historiska datum som lämnat ett eko efter sig i det kollektiva medvetandet” och som exempel nämnde den 7 december 1941 och den 11 september 2001.

Förvåningen steg ytterligare när det stod klart att Harris syfte med att nämna dessa datum var att i allvarlighetsgrad jämställa den 6 januari 2021 med dem.

Vid den japanska flygattacken mot Pearl Harbor 1941, som Harris refererade till, sänktes stora delar av USA:s Stilla havsflotta och cirka 2 400 amerikaner dödades. Vid de muslimska terrorattackerna 2001, det andra datum som Harris hänvisade till, utplånades de två World Trade Center-skyskraporna i New York och närmare 3 000 amerikaner dödades. Ytterligare närmare 200 personer dog i den samtidiga attacken som förstörde delar av försvarshögkvarteret Pentagon i Arlington, Virginia.

I samband med Kapitolium-protesterna dog en person, en kvinnlig demonstrant som sköts ihjäl av en nervös polis. Av bilder från händelsen framgår att situationen ite var sådan att polisen behövt skjuta men polisen friades ändå med hänvisning till den förvirring som rådde vid tillfället där vissa polisen gav demonstranterna fri lejd in i byggnaden samtidigt som andra poliser försökte stoppa dem. De materiella skadorna på byggnaden blev också mycket begränsade och inskränkte sig till en del förstörd inredning.

I nyhetsrapporteringen om Kamala Harris tal beskrivs hon som ”unhinged”, en metafor för att ha drabbats av ett mentalt sammanbrott. Jämförelsen ses som grotesk och i de domar som följt i spåren av händelsen finns inga brottsrubriceringar som antyder att det tumult som uppstod skulle kunna rubriceras som en ”stormning” eller ett ”försök till statskupp”, än mindre en krigsattack som Pearl Harbor eller terrorattack som Nine-eleven.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1139”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons