Kamala Harris stal påstådd barndomsupplevelse från Martin Luther King
Foto: The United States Senate – Office of Senator Kamala Harris

I en intervju med tidningen Elle i fjol påstod Demokraternas vice presidentkandidat Kamala Harris att hon som barn sittandes i en barnvagn ska ha varit med föräldrarna i en protestmarsch och sagt till modern att hon ville ha ”frihet”. Nu visar det sig att historien med största sannolikhet är stulen från aktivisten Martin Luther King.

I intervjun med Elle påstår Harris att hennes mor berättat att hon under manifestationen för medborgerliga rättigheter i Oakland, Kalifornien frågade sin dotter vad hon vill ha. Den unga Harris ska då ha svarat ”fweedom” – på grund av den unga åldern kunde hon inte uttala ”freedom” korrekt.

Exakt samma historia berättade Martin Luther King i en intervju med Playboy 1965 om en marsch i Alabama.

A little Negro girl, seven or eight years old…was walking in a demonstration with her mother. ‘What do you want?’ the policeman asked her gruffly, and the little girl looked him straight in the eye and answered, ‘Fwee-dom.’ She couldn’t even pronounce it, but she knew. It was beautiful!

Detta är inte första gången Harris tycks tänja på sanningen när det gäller den egna personen. För några månader sen uppgav hon i ett videoklipp att hon minns då hon som barn firade Kwanzaa.

Många påpekade att högtiden inte började firas förrän under sent 1960-tal och att uppgifterna om att ”generationer” i hennes familj firat denna inte kan stämma.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.