Sedan en tid tillbaka har Metropolitan Police i den brittiska huvudstaden satt upp kameror med ansiktsigenkänning på prov. Alla förbipasserande som skannas är dock inte helt bekväma med den nya tekniken. De som aktivt ser till att inte synas för kamerorna får böter på plats.

Även polisen i South Wales har använt liknande teknik i ett flertal rättegångar. Syftet med systemet är att hitta matchningar på listor över efterlysta. Vissa integritetsaktivister menar att det inte finns någon ansiktsigenkänningslag och att tekniken används utan reglering.

På inrikesministeriet har man tidigare uppgett att ansiktsigenkänning kan vara ett ”individuellt verktyg” för att bekämpa brott.

I klippet från BBC straffas en man som undvikit kamerorna med böter direkt på plats. Polisen tvingar honom dessutom att ställa upp på en bild. Under dagen hittade man tre efterlysta som kunde arresteras.

Metropolitan Police har nu avslutat prövotiden och inväntar resultaten från en oberoende utvärdering.

Förbjudet i USA
För bara ett par dagar sen blev San Francisco den första amerikanska staden att förbjuda tekniken. Inköp av övervakningsteknik måste dessutom först godkännas av lokala myndigheter. Man menar att tekniken inte är pålitlig och är integritetskränkande.

Kameror med ansiktsigenkänning - bra eller dåligt?