Untitled design (8)
Inrikes

Kammaråklagaren Bergström går under jord efter avslöjanden om politisk aktivism

Publicerad 11/10/2018
Annons

Det stormar kring kammaråklagare Lena-Marie Bergström i Karlskrona sedan det avslöjats att Bergström sprider SD-hat i sociala medier, samtidigt som hon åtalat två SD-politiker för hets mot folkgrupp. Samhällsnytt kan berätta att under dagen efter avslöjanden ändrade åklagaren namnet på sitt konto på Facebook till ett nytt falskt namn – och sedan stängde kontot helt. Nu utreds åklagaren för jäv.

Det var under torsdagen som kammaråklagare Lena-Marie Bergström väckte åtal mot Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, för ett kritiskt meddelande på Facebook om muslimska böneutrop från den lokala minareten.

LÄS MER:SD:s gruppledare i Karlskrona åtalas för hets mot folkgrupp efter anmälan från socialdemokrat

Under fredagen framkom uppgifter att Bergström har spridit SD-hat i sociala medier. Genom att använda sig av ett konto med falskt namn på Facebook har åklagaren spridit och gillat SD-hatande material. Från Facebookkontot ”SD lika med rasister” har åklagaren delat en video som likställer riksdagspartiet med nazismen i Tyskland. Åklagaren har också delat en bild som vädjar till läsarna: ”Låt inte Sverigedemokraterna bli en normal del av vår politiska vardag. Låt inte Sverigedemokraterna framstå som ett riksdagsparti bland de andra. Gör motstånd!”

Källa: Facebook

Åklagaren har efter den 8 september 2018 gillat en väns Facebookbild med tydligt förakt mot Sverigedemokraterna. En förbudsskylt över SD-logotypen tillsammans med texten ”Aldrig SD!”.

LÄS MER:SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Källa: Facebook

Åklagare Bergström har tidigare förklarat att hon inte har uppfattat att materialet som hon delar på Facebook har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. Detta trots att sidans namn är ”SD lika med rasister” och exempelvis bilden ovan som hon delat tydligt uppmanar till motstånd mot Sverigedemokraterna som inte ska betraktas som ett riksdagsparti som andra. Den bilden har SVT utelämnat i sin rapportering om åklagaren, men Samhällsnytt har publicerat den i en artikel på fredags morgon.

Sopar undan sina spår

Samhällsnytt har under fredagen sökt åklagare Bergström utan resultat. Istället väljer Bergström att ändra sitt falska Facebooknamn till ytterligare ett annat namn och radera inlägg. Under fredagseftermiddagen valde hon till slut att helt stänga ner sin Facebooksida.

Drev tidigare åtal mot SD-politiker

Åklagare Bergström har ett särskilt ansvar för utredningar om hatbrott. I februari 2014 väckte Bergström åtal mot Sverigedemokraten Michael Hess gällande hets mot folkgrupp. Hess dömdes i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. Bergström gav sig inte utan tog ärendet till högsta domstolen för att få rätt.

Utreds för jäv

Chefsåklagare Anne Bojimarker meddelade under fredagen att de mottagit en begäran av överprövning och jävsinvändning i åklagare Bergströms fall. Bojimarker har skickat ärendet vidare till Utvecklingscentrum i Malmö, där ärendet kommer att prövas av en högre åklagare, rapporterar SVT Blekinge.

Åklagare Bergström uttalar sig i Expressen under fredagen och bestrider anklagelsen om att hon skulle vara partisk.

– Från min sida känner jag inte att jag är jävig. Jag känner att jag är fullt objektiv.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons