Lagen förbjuder lärare, advokater, poliser och andra offentliganställda att bära religiösa symboler i arbetet. Detta menar människorättsorganisationer bryter mot den kanadensiska konstitutionen och nu har en muslimsk grupp lämnat in en stämning.

På måndagen tar domstolen i provinsen Quebec upp ett uppmärksammat fall där The National Council of Canadian Muslims tillsammans med The Canadian Civil Liberties Association och den muslimska kvinnan Ichrak Nourel Hak har utmanat lagen mot religiösa symboler.

Lagen som Quebec Superior Court ska ta ställning till trädde i kraft i juni 2019 och dess förbud omfattar bland annat den muslimska slöjan, den judiska kippan samt den sikhiska turbanen. Detta menar den utmanande trion är diskriminerande och skapar ”andra klassens medborgare”.

Rasism

Mustafa Farooq, vd för NCCM, säger till Al-Jazira att lagen har gjort att människor förlorat sina jobb och att man känt sig tvingade att lämna provinsen. Han påstår också att det finns rasistiska delar i lagen.

Quebecs premiärminister Francois Legault anser att det är en moderat åtgärd som inte bryter mot religionsfriheten och dessutom stöds av en stor majoritet av provinsens invånare.

Negativ syn på islam

En undersökning utförd i maj 2019 visade att 63 procent stödde lagen. Samma undersökning visade även att 37 procent hade en positiv syn på muslimer och 28 procent en positiv syn på islam.