Coronaepidemin

Socialministern Lena Hallegren/Vägspärrar i Italien. Faksimil Twitter

InrikesUtrikes

Kaos i vården – men regeringen ger 40 miljoner i bidrag till WHO

Publicerad 2/24/2020
Annons

Medan antalet drabbade av coronaviruset ökar lavinartat med alltfler döda och smittade som rapporteras runt om i världen, ”rustar” svenska regeringen för epidemin – genom att skicka pengar till WHO.

Situationen med coronaepidemin eskalerar för varje timme. I skrivande stund befinner sig drygt 50 tusen personer i Italien i karantän, medan landets myndigheter har rapporterat ett sjunde dödsfall samtidigt som antalet bekräftat smittade är 219.

Ett flygplan från Italien rapporteras vara ”kvarhållet” av myndigheterna på semesterön Mauritius på grund av misstänkt coronavirus .

I Iran uppges ett femtiotal människor ha dött av viruset bara i staden Qom. Antalet smittade i Sydkorea rapporteras ha nått 763:

Samtidigt ändrar danska hälsomyndigheten sin tidigare bedömning och menar numera att coronaepidemin kommer att nå Danmark ”snart”. En avdelningschef på Statens Serums Institut (en motsvarighet till svenska Smittsskyddsinstitutet – anm.) uppger i en intervju att Danmark ska förbereda sig för en ”utbredd smittspridning”.

I Sverige däremot rapporterar statstelevisionen att svenska regeringen ”rustar för coronaviruset” – genom att skänka ett bidrag på 40 miljoner till WHO:

Tilltaget får hård kritik på Twitter där flera menar att pengarna borde ha använts för att rusta vården på hemmaplan:

Igår kunde Samhällsnytt rapportera att Södersjukhuset i Stockholm hade gått upp i stabsläge i helgen – under vanligt tryck utan några kopplingar till coronaepidemin. Enligt uppgifter såg sjukhuset ut ”som en krigszon” med patienter som skrek av smärta och inte fick smärtlindring även när de höll på att dö.

LÄS MER: Kaos på överbelagda Södersjukhuset: ”Det ser ut som en krigszon”

Sjukhusdirektören skyllde situationen på många fall av vinterkräksjukan.

Socialministern Lena Hallegren (S) hävdade under samma presskonferens att några skyddsåtgärder såsom screeningar på flygplatser och i hamnar inte är aktuella eftersom ”det är en fråga som är väldigt resurskrävande” samtidigt som Sverige inte befinner sig i akutläge. Ministern uppgav att ”information är a och o”. Folkhälsomyndigheten fortsätter att hävda att risken för smittospridning är ”låg”

En expert med koppling till WHO menar samtidigt att coronaviruset snabbt uppfyller alltfler kriterier för att klassas som så kallad ”sjukdom X” – en teoretisk dödlig virussjukdom med en snabb spridning som kan döda upp till 80 miljoner människor enligt en tidigare prognos av WHO.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1049Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons