Fransk polis använde tårgas och arresterade ett stort antal personer i lördags när tusentals ”gula västar” protesterade mot regeringen. Demonstranterna skrek ramsor mot polisen, president Macron och hans pensionsreformer som har satt igång de längsta transportstrejkerna på årtionden.

Natten innan hade Macron och hans fru Brigette tvingats fly från en teater i Paris efter att protesterande försökt bryta sig in och störa föreställningen, rapporterar NST.

På tidig eftermiddag hade 59 personer arresterats. Anklagelser om polisvåld riktades också efter att ett videoklipp från AFPTV publicerats som visar en man, med ansiktet täckt av blod, som blir arresterad och slagen.

Unga människor bar masker där det stod ”revolution” medan tårgas spreds på Bastille-torget, där franska revolutionen startade 1789.

– Gatan är vår, skanderade demonstranterna. Macron, vi kommer att komma efter dig, i ditt hem, fortsatte de.

Lördagens sammandrabbning skedde på den 45:e dagen av en strejk som har lamslagit tåg och tunnelbanetrafik och skapat problem för miljoner pendlare, framförallt i och runt Paris.

Avslutar strejken

Tågen börjar dock gå oftare efter att Paris tunnelbanechaufförer röstade för att avbryta sin aktion från och med måndag. Det meddelade deras fackförbund UNSA i lördags.

Protesterna var de senaste i de veckovisa protester som hållits varje lördag av ”gula västar”-rörelsen sedan november 2018, vilka har fått en skjuts av de som motsätter sig pensionsreformerna.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1219202623850545154

– Vi kvävs av denna regering som vill tvinga oss på knä, sa Annie Moukam, en 58-årig lärare som deltog i protesterna. Det kommer inte på fråga att han [Macron] rör våra pensioner. Vi har jobbat hela våra liv för att kunna lämna med en värdig pension, lade hon till.

Ska ena pensionssystemet

Macrons planerade pensionsreformer syftar till att ena ett system som har 42 olika pensionssystem. De olika pensionerna erbjuder bland annat tidig pension till vissa i offentlig sektor, liksom advokater, fysioterapeuter men även anställda vid Paris-operan.

Transportfacken har gått samman med Gula Västarna som anklagar Macron för att styra landet till förmån för en urban elit medan han ignorerar folk på landsbygden, som sliter med att få det att gå ihop.

https://www.youtube.com/watch?v=30bscEF9798

Fackförbunden hoppas nu på en andra andning då deras rörelse börjar stagnera, där andelen av strejkande arbetare vid den nationella järnvägsoperatören i fredags låg under fem procent.

Louvren öppnar igen

Världens mest besökta museum, Louvren, öppnade åter i lördags efter att ha varit nedstängt av anställda som motsätter sig pensionsreformen. Strejken vid Paris Opera ser dock inte ut att sluta, vilket har kostat omkring 140 miljoner kronor efter att man ställt in 67 föreställningar.

Orkestern för Parisoperan delade ut kopior på Carmen och andra operor i support av strejken.

https://twitter.com/blackyellowbrd/status/1219275087762903041

Marcons personal sa att presidenten och hans fru kunde återvända till teatern de var på, efter att polis lyckats stoppa demonstranterna från att komma in på den kända teatersalongen Bouffes du Nord. Men myndigheterna höll journalisten Taha Bouhafs i häkte över natten då hon hade tipsat demonstranterna om att Macron var på teatern.

Journalisten Bouhafs var även han på samma teater och arresterades på grunderna att han ”deltog i en grupp formerad för att begå våld eller orsaka skada”, enligt uppgifter. Han släpptes dock sent på lördagen utan att åtalas.