Södersjukhuset

T.v. Södersjukhuset. T.h. Mikael Runsiö, vd. Foto: Faksimil Facebook/Clas Fröhling

Inrikes

Kaos på överbelagda Södersjukhuset: ”Det ser ut som en krigszon”

Publicerad 2/23/2020
Annons

Södersjukhuset i centrala Stockhlm tvingas återigen gå upp i stabsläge när det saknas personal. Enligt vittnesmål inackorderas patienter bland annat i en matsal i brist på vårdplatser. ”Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon” säger en sjuksköterska.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur SÖS på Södermalm vid ett flertal tillfällen gått in i stabsläge med anledning av överbelastning och underbemanning. Klockan 12.50 på söndagen inträffade det igen.

LÄS ÄVEN: Läkarens larm om kaoset på sjukhuset: ”Bli inte sjuk nu”

Margarita Villalobos är sjuksköterska vid SÖS och hon vittnar om hur det ”svämmar över av patienter”. Villalobos uttrycker en hopplöshet över arbetsmiljön och en lust att sjukanmäla sig. Vidare slår hon fast att situationen inte är patientsäker.

– Det står tre sängar i en matsal med patienter. Det finns ingen toalett i närheten, säger Villalobos Aftonbladet.

”Ligger och skriker sina sista minuter i livet”

Ytterligare en sjuksköterska berättar för SvD anonymt att patientsäkerheten är illa ute eftersom den redan brustit. På söndagen hade hon en 70-årig man som låg och skrek i sin egen avföring i 1,5 timme innan han fick hjälp. Sjuksköterskan beskriver läget i lokalerna ”som en krigszon”.

– Ja, absolut. Det har redan brustit. Jag har sett flera patienter som dött under förhållanden som ingen ska behöva uppleva. Vi har inte hunnit ge dem smärtlindring eller lugnande. De ligger och skriker sina sista minuter i livet innan de dör, säger sjuksköterskan.

Vidare avslöjar sjuksköterskan att de ”skriver ut gamla människor som är jättesvaga, chansar på att det ska gå och hoppas att någon dotter eller son kanske kan hjälpa dem”.

Sjukhusdirektör: ”Ökad mängd vinterkräksjuka”

Enligt sjukhusets verkställande direktör Mikael Runsiö är det svårt att förutse hur dagarna vid akutsjukvården ska komma att se ut. Han erkänner att det råder platsbrist men skyller även kaoset på att det är influensatider.

– Vi har en ökad mängd vinterkräksjuka och andra infektioner. Det bidrar och får äldre kroniskt sjuka människor att behöva söka akutvård, säger Runsiö till Aftonbladet.

”Förvandlat Sverige till ett u-land”

I sociala medier är det många som har kommenterat sjuksköterskornas vittnesmål från korridorerna på SÖS. En av dessa är Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand som skriver att det är Socialdemokraterna och Moderaterna som är ansvariga för att ha förvandlat ett av världens mest beundrade länder till ett u-land.

En annan person skriver att det mångkulturella projektet haft ett väldigt högt pris för det svenska folket.

Lät 85-åring med hjärtinfarkt vänta i 8 timmar – avled

Förra våren uppmärksammade Samhällsnytt hur en äldre kvinna med hjärtinfarkt anlände till SÖS akutmottagning men fick vänta i hela åtta timmar för att ens bli undersökt. Dagen därpå avled kvinnan.

– Det känns jobbigt att tänka på mormors sista timmar i livet. Att hon fick vänta så länge utan tillsyn och omvårdnad när hon var så svårt sjuk. Hon hade ont och var förvirrad och fick ligga på en hård brits, berättade kvinnans barnbarn.

LÄS ÄVEN: Södersjukhuset lät 85-årig kvinna med hjärtinfarkt vänta i 8 timmar – avled

Måste spara – varslar 100 anställda

I november rapporterade DN att Region Stockholm varslar 100 anställda från SÖS om uppsägning. Detta eftersom sjukhuset måste spara 300 miljoner kronor till och med nästa år.

– Vi gör det för att få en balans i vår ekonomi, försvarade sig Runsiö som är vd på sjukhuset.

LÄS ÄVEN: Region Stockholm fortsätter varsla – 100 anställda får lämna Södersjukhuset

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons