Klassrum skola elever

Genrebild. Faksimil Facebook

Inrikes

Kaosartat på skola – elever hotar personal med anmälningar

Publicerad 10/16/2019
Annons

I samband med terminsstarten på Prästmosseskolan i Skurup uppträdde ett flertal elever så pass störande att man fick avbryta samlingen. En anställd beskriver situationen då som ”kaos”. Sedan dess har elever börjat hota lärare och personal med anmälningar så fort de säger till vilket fått flera att överväga ifall de vill arbeta kvar på skolan.

Tumultet på skolan anmäldes sedermera till Barn- och elevombudsmannen, BEO. I denna anklagas rektorn för att bland annat ha ”använt våld” och skrikit ”håll käften” till eleverna – en version som stämmer delvis enligt Jonas Söderström, resurs på Prästamosseskolan. Det som inte stämmer var att rektorn använde våld utan föste ut elever med ett lätt handgrepp, vilket uppfattats som misshandel av föräldrarna som gjort anmälan.

– Det var kaos. Elever klättrade på möbler, kränkte vuxna och vräkte ur sig okvädningsord, säger Jonas Söderström, resurs på Prästamosseskolan, som förra onsdagen närvarade under en presskonferens på skolan.

Då rektorn förklarade vad som hänt i ett mejl framförde han samtidigt anklagelser mot elever som han menar systematiskt går in för att sabotera både lektioner och skolans interiör. Efter detta har föräldrar ifrågasatt rektorns lämplighet i sin roll.

Situationen förvärras
Efter att händelserna uppmärksammats i media upplever personalen att situationen förvärrats. Enligt läraren Rebecca Karlsson har eleverna utnyttjat situationen och ”skämtar” om att personalen ”misshandlar” dem.

– Jag var ute och sade till en elev om att den skulle flytta på sig, och föste lite lätt med min hand mot dennes arm. Då kastade sig eleven bakåt och menade på att jag hade misshandlat denne, säger hon samtidigt som flera lärare på presskonferensen nickar instämmande och håller med att de upplevt liknande situationer på skolan den sista tiden.

Nya riktlinjer
För att komma tillrätta med situationen har ledningsgruppen reviderat ett flertal av skolans riktlinjer som bland annat innebär att personalen inte får höja tonen mot eleverna eller ens röra vid dem. Ifall stök uppstår i klassrummen ska i stället undervisningen avbrytas och vårdnadshavare kontaktas.

Personalen är allt annat än nöjda med situationen och vissa känner sig otrygga och funderar på att säga upp sig.

– Mattias Liedholm är en fantastisk ledare. Hade vi inte haft honom här, så skulle inte den här skolan fungera. Så är det bara. Men det blir problematiskt när vi inte får tillrättavisa eleverna eller ta ut dem ur klassrummen. Mattias gör det här för att skydda sin personal, för att vi inte ska råka illa ut eller få fler anmälningar emot oss. För jag kan ärligt säga nu att man inte vågar ingripa ifall man kommer gåendes som ensam personal. Ser jag att tre killar håller på med något som inte är accepterat. Då hotar de oss med en anmälan, förklarar läraren Niklas Nilsson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
545Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons