Djurgårdsfärja

Bild: Esquilo.

Inrikes

Kapten utrymde hel Djurgårdsfärja när person som rökt innan ombordstigning vägrade gå av

Publicerad 7/5/2019
Annons

Den 1 juli utvidgades lagen om rökförbud i offentliga miljöer att gälla även utomhus. En kapten på en Djurgårdsfärja i Stockholm vägrade med stöd av lagen att låta en person som rökt innan denne klev ombord att åka med. När personen inte lämnade färjan beordrade kaptenen att färjan skulle utrymmas.

Händelsen inträffade vid 21:30-tiden på tisdagen efter en popkonsert på Gröna Lund. Många besökare vill ta sig över med färjan från Djurgården till Slussen.

En person passade på att ta sig några bloss medan denne väntade på att släppas ombord. Detta noterades av färjans kapten som med den nya rökförbudslagen i ryggen ansåg sig ha rätt att vägra låta personen åka med, trots att denne fimpat innan ombordstigning.

Rökaren var av annan åsikt om hur lagen ska tolkas och lydde därför inte uppmaningen som flera gånger skreks ut i färjans högtalarsystem. Kaptenen ilsknade då till och gav order genom högtalarna om att samtliga passagerare skulle lämna färjan.

Den uppmaningen åtlyddes och passagerarna fick återigen bilda kö för att gå ombord. Åtgärden ledde till att färjan blev kraftigt försenad.

Färjorna drivs inom ramen för SL:s kollektivtrafik och där är man inte särskilt nöjd med färjekaptenens som man uppfattar övernitiska agerande i relation till det utvidgade rökförbudet.

Claes Keisu på SL:s presstjänst säger i en kommentar till Stockholm Direkt att man haft ett samtal med kaptenen som i efter att ha fått förklarat för sig att kollektiv bestraffning inte är okej medgett att ”det inte blev så bra”.

Det korrekta agerandet från en färjekapten som vill upprätthålla rökförbudet är i stället att tillkalla ordningsvakter om någon trotsar lagen och röker innan ombordstigning. Det framgår inte om det är tillåtet att vägra en person att gå ombord på färjan som rökt innan påstigning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
658Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons