En enig Svea hovrätt frikänner industrimannen Karl Hedin och hans kamrater från alla misstankar om att olagligt ha jagat varg. Fallet fick stor medial uppmärksamhet och Hedin har både skrivit bok och hållit föredrag om det rättsövergrepp han anser sig ha blivit utsatt för under utredningen.

Det var den 26 oktober 2018 som polisen med buller och bång och med nationella insatsstyrkan till hjälp slog till mot Hedin och ytterligare ett antal personer i hans jaktlag. Detta efter en tids telefonavlyssning där man tyckte sig ha belägg för att jaktlaget skjutit varg olagligt.

I ett senare skede lät polisen Hedin på ett förnedrande sätt schavottera i fångkläder och handfängsel inför pressens fotografer när han skulle föras mellan häkte och domstol. Industrimannen satt häktad i en månad.

Nu fyra år senare får Hedin upprättelse. En enig Svea hovrätt friar honom från alla misstankar.

Hela rättsprocessen upphängd på ordet ”gråben”

Man skriver i domen att det telefonsamtal som avlyssnats där Hedin använder ordet ”gråben” visserligen kan ses som besvärande men att det samtidigt är helt otillräckligt som bevis för att Hedin och hans jaktkamrater verkligen ska ha skjutit någon varg eller ens haft för avsikt att göra det.

Andra påståenden från åklagaren i målet om att Hedin eller någon annan ska ha kremerat en skjuten varg i en brännugn på Hedins sågverk visade sig också vara tagna ur luften. Askan i ugnen analyserades med alla kända forensiska metoder men utan att några spår efter vargrester kunde hittas.

Trots avsaknad och bevisning som friade Hedin i tingsrätten valde åklagaren att överklaga domen till högre instans. Svea hovrätt bekräftar dock som väntat det tingsrätten kom fram till.

När Hedin nåddes av beskedet att han rentvås sa han att han ”ska fira det med att skjuta en älg”. Han har sannolikt rätt till skadestånd för den tid han suttit häktad.

Hedin har genom hela rättsprocessen vidhållit att han är oskyldig. Han har också anklagat åklagaren i målet för att ha politiska motiv. Hedin har skrivit en bok – De jagade jägarna – om sin resa genom det svenska rättsväsendet och hur han upplever att myndigheterna mer allmänt utövar maktmissbruk mot jägare i Sverige. Han har även åkt runt och hållit föredrag om det han råkat ut för.

Vargfrågan är infekterad och väcker starka känslor på båda sidor.

LÄS MER: Karl Hedin vann åter i rätten – får tillbaka sina jaktvapen
LÄS MER: Karl Hedin får inte tillbaka sina vapen – trots friande dom
LÄS MER: Karl Hedin redo att slå tillbaka med 100 miljoner i kassan
LÄS MER: Staten ger sig inte – förföljelsen mot Karl Hedin fortsätter
LÄS MER: Karl Hedin friad från alla misstankar om jaktbrott – satt häktad i en månad