➤ EXKLUSIV BOKNING Karlskrona kommun bjöd kommunens ”ensamkommande” på exklusiv underhållning och tog en iransk popstjärna till Blekinge. Kommunen vägrar att avslöja kostnaden, men det står klart att kommuninvånarna fick stå för både konserten och biljetterna.

Som Samhällsnytt kunde avslöja igår blev gruppen ’ensamkommande flyktingbarn’ från Afghanistan utpekad som misstänkt i en rad sexuella ofredanden som begicks under Skärgårdsfesten i Karlskrona. Gruppens besök till festivalen blev möjligt tack vare att kommunen gått in och köpt 54 biljetter åt dem. Enligt polisen och arrangören skedde en stor del av brotten under ett uppträdande av artisten Arash på på Stortorget. Idag kan Samhällsnytt avslöja att den konserten bokades endast för att underhålla just de afghanska ’ensamkommande’.

Arash Labaf är en svensk-iransk popstjärna bosatt i Malmö. Han är relativt okänd i Sverige, bland annat därför att han sjunger nästan enbart på persiska. Däremot är han omåttligt populär i Iran och andra länder som har dari, turkiska eller persiska som sitt språk, exempelvis Tadzjikistan, Uzbekistan med flera, men även i andra länder. Mot bakgrund av att de flesta ’ensamkommande’ afghaner är födda eller har bott en längre tid av sina liv i Iran är det knappast förvånande att Arash är ett stort namn bland dem.

Mångfaldsuppdrag
Samhällsnytt nådde Evalena Gabris, som var ansvarig för festivalen från kommunens sida, på telefon.

Det förefaller märkligt för mig att ni bjöd in en iransk superstjärna, som är okänd i Sverige och som sjunger på persiska, att uppträda på den stora scenen på en lokal stadsfestival. Finns det en publik för Arash i Karlskrona?

– Vi har väldigt många ensamkommande barn i HVB-hem och i familjehem. Varför skulle vi exkludera dem?

Enligt Evalena Gabris är det dock främst företaget Paraply Produktion AB som väljer vilka artister som ska uppträda på festivalen.

Även kommunens kulturförvaltning bekräftar att det var produktionsbolagets eget val att boka Arash. Däremot säger Max Dagger, som arbetar på Kultur- och fritidsförvaltningen, att kommunen ställer krav på företaget om vilka artister som bör uppträda på scenen:

– Det finns ett mångfaldsuppdrag så att det inte bara är svenska artister. För min del har jag inga synpunkter på val av artister.

Kommuninvånare fick betala
Arash sålde ut fotballsarenor från Los Angeles till Dubai och representerade även Azerbajdjan i Eurovision Song Contest år 2009. Med andra ord är det troligt att hans arvoden inte är låga. Karlskrona kommun vägrar dock att avslöja hur mycket Arash fick betalt för sin konsert.

Inte heller företaget Paraply Produktion AB vill dela av med sig information om vilket arvode Arash fick utan hänvisar till avtalssekretess. Företagets VD, som tidigare sagt till Samhällsnytt att det ökade antalet anmälningar om sexuellt ofredande på festivalen egentligen är ett bevis på att tryggheten ökar, vägrar också att svara på frågor kring valet av artister för evenemanget.