Allt fler satsar nu på kärnkraft i miniformat när över femtio sådana reaktorer håller på att tas fram. I Estand är Vattenfall med och utvecklar en sådan minireaktor.

De kallas SMR, små modulära reaktorer, och har växt kraftigt i antal på senare år.

— Det har växt väldigt snabbt. De senaste tio åren har vi sett en boom med start-ups, och nu är de fler än någonsin, säger Rauli Partanen, som driver tankesmedjan Think Atom till SVT.

Det ska vara äldre tekniker från 70-talet som aldrig utvecklades men som nu med dagens moderna datorteknik ska göras möjliga.

Mats Ladeborn på Vattenfall menar att intresset för SMR:s ökar då de kan vara ”en viktig del i världens omställning från fossila bränslen”.

Har inbyggd säkerhet

Utöver det har reaktorerna vad som kallas inbyggd säkerhet, som innebär att kärnbränslet kyls av sig själv vid en härdsmälta, säger kärnfysikern Troels Schönfeldt, som driver företaget Seaborg Technologies i Köpenhamn.

Vattenfalls engagemang i Estland grundar sig i att de vill veta mer om hur långt utvecklingen av SM-reaktorer kommit.

—Att vi engagerar oss i Estlands förstudier om små modulära reaktorer beror dels på att Estlands elproduktion har bland EU:s högsta utsläpp av koldioxid och dels för att vi bättre vill förstå hur långt utvecklingen av SMR kommit, säger Mats Ladeborn på Vattenfall.

Tre länder i framkant

Många projekt har fortfarande långt kvar innan de kan bli verklighet men Ryssland, Kanada och Kina ligger längst fram, med reaktorer so skulle kunna vara i bruk inom några år. Kina har exempelvis redan en testreaktor. Tanken är att den ska ersätta kolkraftverk i norra delarna av landet.

Samtidigt har Kanada utvecklat en minireaktor som kan ersätta dieselanvändningen i gruvindustrin. Men ett av problemen är avsaknad av regeringar och att myndigheter tar lång tid på sig att utbildas.

— Problemet i de flesta länder är att det saknas reglering för den här typen av kärnkraft och det tar tid att utbilda myndigheterna, säger Rauli Partanen.

authorimage