Fler sverigedemokrater kan komma att lämna partiet för Alternativ för Sverige (AfS). Det säger AfS partiledare Gustav Kasselstrand till Samhällsnytt. – Vi för dialog med flera riksdagsledamöter, säger han.

Klockan halv tolv idag höll Alternativ för Sverige (AfS) pressträff i riksdagen. En träff som möjliggjorts genom att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Olle Felten bokat riksdagens presscenter åt det nystartade partiet. Vid pressträffen meddelade, som Samhällsnytt tidigare rapporterat, AfS partiledare Gustav Kasselstrand att Felten nu lämnar SD för AfS.

Samtidigt uppger SD att Felten utesluts ur partiet och riktar en lång rad anklagelser mot honom. I ett pressmeddelande påstås att han haft ”samröre med högerextremister och rasister”.

– Olle Felten har inte distriktets förtroende. Därför har vi inte nominerat honom till riksdagen. Ett av flera skäl till detta är att han kontinuerligt och under lång tid agerat konfliktskapande och aktivt försvårat samarbetet i partigruppen i sin kommun, bland annat genom att regelmässigt rösta emot sin kommunfullmäktigegrupp, säger Jan Svensson, partiets distriktsordförande i Östergötland.

Felten var tidigare under många år politiskt aktiv i Moderaterna i Vadstena. 2012 lämnade han M för SD och i valet 2014 togs han med på partiets riksdagslista. Nu byter han alltså parti igen.

– Jag är dock lite förvånad över att han går så långt som att ansluta sig till det rasistiska och högerextrema alternativet för sparkade, säger SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, till Aftonbladet.

”Alternativet för sparkade” har kommit att bli SD-toppens öknamn på det nybildade partiets förkortning AfS, därför att partiet till stor del utgörs av före detta SD-medlemmar.

Fick inte gå på pressträff

Inför Alternativ för Sveriges pressträff skickades ett meddelande ut till de anställda på Sverigedemokraternas riksdagskansli signerat SD:s kanslichef Sammy Almedal.

”Ni får inte gå på presskonferensen klockan 11:30!!!” löd rubriken på massutskicket där de anställda förbjöds att gå på AfS pressträff ”på direkt order från högsta ledning”.

– Det handlar om ett annat politiskt parti och det har ju inte med mina medarbetares arbetsuppgifter att göra. Så det var ett förtydligande för dem som eventuellt var intresserade att de inte ska delta på presskonferensen, förklarar Almedal för Samhällsnytt.

– Det var partiledningen som ansåg att jag skulle förtydliga för mina medarbetare att de inte skulle delta på presskonferensen.

Jimmie Åkesson eller Mattias Karlsson?

– Partiledningen.

Mattias Karlsson är SD:s gruppledare i riksdagen. Foto: Arkiv/Faksimil

Oklart om högerextremism

I Sverigedemokraternas pressmeddelande hänvisas till partiets presstjänst för de journalister som har frågor eller vill ha ytterligare information om uteslutningen. När Samhällsnytt ringer presstjänsten för att fråga vad det är för ”samröre med högerextremister och rasister” som Olle Felten haft får vi inget svar.

Man kan heller inte ge besked om huruvida Felten uteslöts innan han meddelade att han skulle gå med i AfS eller om det beskedet kom först efteråt.

– Jag kommer behöva höra mig för om det här och återkomma när jag fått lite mer information, säger partiets pressassistent Ludwig Grufman och lovar att återkomma.

Enligt uppgifter från annat håll inom SD kom uteslutningen dock som ett svar på Feltens avhopp till AfS. Enligt samma källa skulle det ha också ha stått ”avstängning” i pressmeddelandet eftersom det krävs ett sammanträde för att fatta beslut om att öppna ett uteslutningsärende.

Mattias Karlssons uttalande till Aftonbladet indikerar också att formuleringen om ”samröre med högerextremister och rasister” syftar på kontakterna med Alternativ för Sverige.

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand hävdar dock att anklagelserna är grundlösa.

– Han var absolut inte hotad av uteslutning innan. Han var på skatteutskottets sammanträde här under förmiddagen och har inte haft något som helst ärende eller något annat i medlemsutskottet, så det här är bara en efterhandskonstruktion, säger han till Samhällsnytt och fortsätter:

– Det är oss i Alternativ för Sverige som man försöker utmåla som extremister. Det är precis på samma sätt som de själva blev utmålade av etablissemanget inför riksdagsinträdet och jag tror den typen av retorik kommer slå tillbaka på Sverigedemokraterna.

Fler avhopp

SD har tidigare under mandatperioden haft stora problem i sin riksdagsgrupp. Fem av 49 ledamöter har nu hunnit hoppa av partiet sedan riksdagsvalet 2014; förutom Felten är de Margareta Larsson, Pavel Gamov, Anna Hagwall och Hanna Wigh.

Och Kasselstrand uppger att fler kan komma att hoppa av SD för AfS.

– Det kan komma fler avhopp från Sverigedemokraterna fram till valet. Vi för en dialog med flera riksdagsledamöter. Exakt vilka de är kan jag inte säga, berättar han.

– Jag vill betona att vi inte är en plats man per automatik kan gå till bara för att man varit riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Vi kommer titta på vilket utbyte vi kan få av att välkomna en riksdagsledamot in i Alternativ för Sverige.

Kasselstrand beskriver Felten som en ”tung värvning” för AfS. Han reagerar också på att SD förbjöd sina anställda att gå på pressträffen idag.

– Både anklagelsen mot Felten och det mejl som gick ut till alla anställda och ledamöter om att man inte fick närvara på presskonferensen signalerar att det är ett parti som just nu befinner sig i chocktillstånd. Det är ett uttryck för desperation när man använder den typen av ord mot sina riksdagsledamöter, säger han.

– Det bevisar också att Sverigedemokraterna gör allt för att bli en del av etablissemanget när man till och med börjar använda språkbruk som etablissemanget gör och har gjort, år efter år, mot Sverigedemokraterna.

Samhällsnytt har under eftermiddagen gjort flera resultatlösa försök att nå SD:s presstjänst för att få partiets bild av avhoppet.

LÄS MER: SD-riksdagsledamot går över till Alternativ för Sverige